Go Back
tarta-ze-szparagami

Tarta ze szparagami, dymką i fetą

Wiosenny klasyk w sezonie na szparagi - tarta na kruchym cieście, z grillowanymi szparagami i dymką zalana masą jajeczną z serem feta
5 from 1 vote
Prep Time 30 mins
Cook Time 40 mins
Servings 6 porcji

Ingredients
  

CIASTO

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany 18%
  • 1/3 łyżeczki soli

ŚRODEK

  • 1 pęczek szpragów
  • 1 pęczek dymki
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 jajka
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz do smaku

Instructions
 

  • Mąkę zmieszać z solą.
    Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
    Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto.
    Ciasto owinąć w folię i włożyć na conajmniej na godzinę do lodówki.
  • Szparagi obrać, umyć i wysuszyć.
    Dymkę umyć i wysuszyć.
    Szparagi i dymkę lekko obtoczyć w oliwie.
    Rozgrzać patelnię grillową i podsmażyć szparagi z dymką
  • Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.
    Z ciasta odjąć niewielki kawałek ( na wypadek jakby zjechały boki).
    Resztę ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki.
    Dno ponakłuać widelcem ( ja w tej formie jak mama czas to wstwiam jeszce raz do lodówki na 30 minut).
    Ciasto przykryć folią alumieniową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
    Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec
    jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni.
    Wyjąć z piekarnika, jak się okazało, że boki zjechały z formy to można nadsztukować ciastem, które zostało ( ale tarta musi lekko przestygnąć najpierw).
  • Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem.
    Fetę pokruszyć.
    Na podpieczone ciasto wyłożyć szparagi z dymką, poukładać w przerwach kawałki fety, zalać masą jajeczną.
    Wstawić do piekarnika i piec 30 minut.