Mąkę zmieszać z solą.Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto.Ciasto owinąć w folię i włożyć na conajmniej na godzinę do lodówki.
Szparagi obrać, umyć i wysuszyć.Dymkę umyć i wysuszyć.Szparagi i dymkę lekko obtoczyć w oliwie.Rozgrzać patelnię grillową i podsmażyć szparagi z dymką
Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.Z ciasta odjąć niewielki kawałek ( na wypadek jakby zjechały boki).Resztę ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki.Dno ponakłuać widelcem ( ja w tej formie jak mama czas to wstwiam jeszce raz do lodówki na 30 minut).Ciasto przykryć folią alumieniową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni.Wyjąć z piekarnika, jak się okazało, że boki zjechały z formy to można nadsztukować ciastem, które zostało ( ale tarta musi lekko przestygnąć najpierw).
Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem.Fetę pokruszyć.Na podpieczone ciasto wyłożyć szparagi z dymką, poukładać w przerwach kawałki fety, zalać masą jajeczną.Wstawić do piekarnika i piec 30 minut.