Mrożona kostka truskawkowo-kokosowa
Najlepszy deser na lato i upały - mrożony mus truskawkowy na kokosowym spodzie
Prep Time10 mins
Cook Time10 mins
Mrożenie2 hrs
SPÓD
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 50 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 szczypta soli
WIERZCH
- 2 szklanki truskawek
- 4 łyżki syropu z agawy lub innego słodziwia
- 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej ( lub z pomarańczy)
- 3 łyżki nasion chia
Wiórki przełożyć do blendera i zmiksować, dodać pozostałe składniki i miksować aż powstanie masa. Formę (u mnie 20x30 cm) wyłożyć folią spożywczą, na to wyłożyć masę, dobrze ubić, żeby był gładki spód i wstawić do zamrażarnika na czas przygotowania wierzchu Truskawki umyć, wyszypułkować, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka z syropem z agawy. Dodać 2 łyżeczki wody. Gotować na wolnym ogniu aż truskawki puszczą sok ( ok 10 minut) - truskawki zmiksować, dodać skórkę i nasiona chia, wymieszać i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Masę truskawkową wylać na spód kokosowy, wstawić do zamrażarnika na conajmniej godzinę ale najlepiej całą noc,Przed podaniem wyjąć i lekko rozmrozić żeby dało się pokroić.