Go Back
mrożona-kostka-kokosowo-truskawkowa
Print Recipe
5 from 2 votes

Mrożona kostka truskawkowo-kokosowa

Najlepszy deser na lato i upały - mrożony mus truskawkowy na kokosowym spodzie
Prep Time10 mins
Cook Time10 mins
Mrożenie2 hrs

Ingredients

SPÓD

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szczypta soli

WIERZCH

  • 2 szklanki truskawek
  • 4 łyżki syropu z agawy lub innego słodziwia
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej ( lub z pomarańczy)
  • 3 łyżki nasion chia

Instructions

  • Wiórki przełożyć do blendera i zmiksować, dodać pozostałe składniki i miksować aż powstanie masa.
    Formę (u mnie 20x30 cm) wyłożyć folią spożywczą, na to wyłożyć masę, dobrze ubić, żeby był gładki spód i wstawić do zamrażarnika na czas przygotowania wierzchu
  • Truskawki umyć, wyszypułkować, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka z syropem z agawy. Dodać 2 łyżeczki wody. Gotować na wolnym ogniu aż truskawki puszczą sok ( ok 10 minut) - truskawki zmiksować, dodać skórkę i nasiona chia, wymieszać i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
  • Masę truskawkową wylać na spód kokosowy, wstawić do zamrażarnika na conajmniej godzinę ale najlepiej całą noc,
    Przed podaniem wyjąć i lekko rozmrozić żeby dało się pokroić.