Go Back
naleśniki-z-dymka

Naleśniki z dymką

Proste naleśniki z dymką wymagające tylko 3 składników. Pyszna, chrupiąca przekąska idealna do maczania w sosach.
5 from 2 votes
Prep Time 30 mins
Cook Time 15 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 180 ml wody
  • 1 pęczek dymki
  • 4 łyżki oliwy lub trochę więcej

Instructions
 

  • W misce wymieszać mąkę z solą, dodać wodę i wymieszać za pomocą widelca a następnie ręką wyrobić na gładkie ciasto ( wyrabiać ok 5 minut).
    Zakryć ciasto ściereczką i odstawić na 30 minut.
    Ciasto podzielić na 4 część, każdą z nich uformować w kulkę.
    Dymkę drobno posiekać.
    Każdą kulkę rozwałkować na cienko w kszałt koła na stolnicy posypanej mąką, posmarować cienko oliwą i posypać szczypiorkiem - zwinąć w rulonik.
    Następnie każdy rulon zawinąć w kształt ślimaka i jeszcze raz każdego ślimaka rozwałkować na płaski placek.
    Smażyć na patelni posmarowanej lekko olejem ( moze być kokosowy albo rzepakowy).
    Podawać z sosami np guacamole albo azjatyckim - ja zrobiłam taki z sosu sojowego z dodatkiem octu ryżowego i sosu chilli z sezamem.