Go Back

Zapiekanka z cukinii i ryżu z serami

Zapiekanka z cukinii i ryżu z dodatkiem serów - parmezanu i cheddara pod chrupiącą wartwą okruszków chleba

Ingredients
  

  • 3 cukinie średniej wielkości ok 4 szklanek po starciu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu
  • 2 jajka
  • 60 g parmezanu
  • 60 g sera cheddar
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 kromki chleba można też użyć bułki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy

Instructions
 

  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i zostawić na sitku na 20-30 minut, odciskając co jakiś czas wodę.
    Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.
    Ryż ugotować w wodzie ( gotować 2 minuty krócej niż w instrukcji).
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, smażyć minutę i dodać cukinię. Całość smażyć jeszcze ok 10 minut aż cukinia zmięknie i trochę odparuje, przełożyć do miski.
    Cukinię przestudzić, dodać ryż, jajko, starte sery, posiekaną natkę, sól, pieprz i całość wymieszać.
    Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wyłożyć masę.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekać 15 minut.
    Chleb ( bułkę) pokruszyć w melakserze, wysypać na wierzch zapiekanki, polać lekko oliwą.
    Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.