Kurczaka zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 5 minut aż pojawią się szumowiny. Odlać wodę, przepłukać garnek i kurczaka. Odłożyć kurczaka.
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach. Selera pokroić w plasterki, pora pokroić w półkrążki.W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać warzywa, smażyć 10 minut. Do warzyw przełożyć kurczaka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać 2-3 litrami wody, posolić. Gotować 30 minut.
Do oddzielnego garnka włożyć ryż ( najlepiej w torebce) , zalać wodą i zagotować. Wyjąć torebkę z ryżem, rozciąć i przełożyć do zupy. Gotować kolejne 10-15 minut aż ryż zmięknie.
Wyjąć kurczaka, do miski odlać kilka łyżek wywaru, dodać śmietanę i wymieszać. Przełożyć do zupy i wymieszać, doprawić pieprzem i solą, dodać sok z cytryny, doprowadzić całość do wrzenia ale nie gotować.
Zdjąć mięso z kości, przełożyć do zupy, dodać posiekaną natkę i podawać.