Go Back
zupa warzywna z kurczakiem i ryzem

Zupa warzywna z kurczakiem i ryżem

Codzienna zupa warzywna gotowana na kurczaku z dodatkiem ryżu. Gęsta i pożywna, w sam raz na początek jesieni.
5 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Cook Time 50 mins
Servings 6

Ingredients
  

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 100 g ryżu
  • 100 ml śmietany kwaśnej 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Instructions
 

  • Kurczaka zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 5 minut aż pojawią się szumowiny. Odlać wodę, przepłukać garnek i kurczaka. Odłożyć kurczaka.
  • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach. Selera pokroić w plasterki, pora pokroić w półkrążki.
    W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać warzywa, smażyć 10 minut.
  • Do warzyw przełożyć kurczaka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać 2-3 litrami wody, posolić. Gotować 30 minut.
  • Do oddzielnego garnka włożyć ryż ( najlepiej w torebce) , zalać wodą i zagotować. Wyjąć torebkę z ryżem, rozciąć i przełożyć do zupy. Gotować kolejne 10-15 minut aż ryż zmięknie.
  • Wyjąć kurczaka, do miski odlać kilka łyżek wywaru, dodać śmietanę i wymieszać. Przełożyć do zupy i wymieszać, doprawić pieprzem i solą, dodać sok z cytryny, doprowadzić całość do wrzenia ale nie gotować.
  • Zdjąć mięso z kości, przełożyć do zupy, dodać posiekaną natkę i podawać.