Go Back
sałatka-quinoa-dynia-żurawina

Sałatka z dynią, żurawiną i kaszą quinoa

Sałatka z dynia pieczoną, kaszą quonoa z dodatkiem żurawiny i pestek dyni
5 from 1 vote
Prep Time 45 mins
Course Salad

Ingredients
  

  • 1 szklanka suchej kaszy quinoa
  • 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni np piżmowa albo hokkaido
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

SOS

  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sol, pieprz do smaku

Instructions
 

  • Dynię rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, polać oliwą, posolić lekko
    i upiec w 180 stopniach przez ok 25-30 min (ma być miękka ale nie powinna się
    rozpadać).
  • Kaszę zalać 1 i ½ szklanki wody i ugotować na wolnym ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kaszę spulchnić widelcem.
  • Składniki sosu wymieszać, zalać ciepłą kaszę i zmieszać, odstawić.
  • Cebulę drobno posiekać. Pestki dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu
  • Do kaszy dodać żurawinę, natkę i cebulę, wymieszać, na koniec dodać dynię i delikatnie
    zmieszać.
    Posypać pestkami dyni.
Keyword dynia, sałatka