3szklankipokrojonej w kostkę dyninp piżmowa albo hokkaido
1łyżkaoliwy
1/3szklankisuszonej żurawiny
1czerwona cebula
3łyżki pestek dyni
2łyżkiposiekanej natki pietruszki
SOS
1/3szklankioliwy
2łyżkisoku z cytryny
1łyżeczkamiodu
1łyżeczkamusztardy
sol, pieprz do smaku
Instructions
Dynię rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, polać oliwą, posolić lekko i upiec w 180 stopniach przez ok 25-30 min (ma być miękka ale nie powinna się rozpadać).
Kaszę zalać 1 i ½ szklanki wody i ugotować na wolnym ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kaszę spulchnić widelcem.
Składniki sosu wymieszać, zalać ciepłą kaszę i zmieszać, odstawić.
Cebulę drobno posiekać. Pestki dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu
Do kaszy dodać żurawinę, natkę i cebulę, wymieszać, na koniec dodać dynię i delikatnie zmieszać.Posypać pestkami dyni.