Bananowe tosty francuskie na mleku kokosowym
Wegańska wersja tostów francuskich gdzie bułka moczona jest w mieszance banana, mleka kokosowego i nasion chia i siemienia lnianego (zamiast jajka) i smażone na oleju kokosowym.
Prep Time 10 mins
Cook Time 10 mins
- 1 banan
- 150 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka nasion siemienia lnianego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 6 kromek pieczywa
- 1 łyżka oleju kokosowego
do podania
- 1 banan
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki cukru kokosowego lub brązowego
- jogurt albo ubite mleko kokosowe
Do blendera dodać banana, mleko kokosowe, nasiona i cynamon - zblendować.
Pieczywo zalać mieszanką kokosowo-bananową, obtoczyć i odstawić na 3-4 minuty.
Na patelni rozgrzać olej, i smażyć pieczywo z obu stron na rumiano.
Na drugiej patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego, dodać pokrojonego banana, i smażyć z obu stron na rumiano, posypać odrobiną cukru.
Tosty podawać z jogurtem albo ubitym mlekiem kokosowym ( trzeba najpierw schłodzić puszkę mleka kokosowego, potem do miski przełożyć samą gęstą część i ubić), z kawałkami banana.