250gmieszanki orzechówlaskowe, migdały, mogą też być włoskie albo pistacje
150 gsuszonych fig
1/2szklankimąki
100ggorzkiej czekolady
3łyżkimiodu ( czubate)w wersji wegańskiej mozna zastapić syropem z agawy
skórka z 1 pomarańczy
1/2łyżeczkikardamonu
1/4łyżeczkisoli
Instructions
Orzechy ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i uprażyć kilka minut, aż skórka lekko zbrązowieje a orzechy zaczną pachnieć ( uważać bo łatwo można przypalić), orzechy przełożyć do sciereczki, pocierając pozbawić łupinek ( to co odpadnie wyrzucić) i przełożyć do miski.
Figi pokroić na drobniejsze kawałki, dodać do orzechów.Dodać startą skórkę z pomarańczy, wymieszać.
Mąkę wymieszać z kardamonem i sola, przesypać do orzechów wymieszać.
W garnku na małym ogniu rozpuścić miód, dodać połamaną na kawałki czekoladę, mieszać aż się rozpuści. Przelać do orzechów z mąką, dobrze wymieszać całość.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja miałam okrągłą z wyjmowanym bokiem średnica 22 cm).Wyłożyć masę, zmoczyć ręce i wygładzić wierzch.Piec 20 minut w 175 stopniach.Po upieczeniu ostudzić, zdjąć papier, posypać cukrem pudrem i kroić na cienkie plasterki.