Go Back
panforte

Panforte

Panforte - ciężkie, zbite włoskie ciasto z orzechami, figami i czekoladą, z dodatkiem kardamonu i skórki pomarańczowej.
5 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins

Ingredients
  

  • 250 g mieszanki orzechów laskowe, migdały, mogą też być włoskie albo pistacje
  • 150 g suszonych fig
  • 1/2 szklanki mąki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki miodu ( czubate) w wersji wegańskiej mozna zastapić syropem z agawy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

Instructions
 

  • Orzechy ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i uprażyć kilka minut, aż skórka lekko zbrązowieje a orzechy zaczną pachnieć ( uważać bo łatwo można przypalić), orzechy przełożyć do sciereczki, pocierając pozbawić łupinek ( to co odpadnie wyrzucić) i przełożyć do miski.
  • Figi pokroić na drobniejsze kawałki, dodać do orzechów.Dodać startą skórkę z pomarańczy, wymieszać.
  • Mąkę wymieszać z kardamonem i sola, przesypać do orzechów wymieszać.
  • W garnku na małym ogniu rozpuścić miód, dodać połamaną na kawałki czekoladę, mieszać aż się rozpuści. Przelać do orzechów z mąką, dobrze wymieszać całość.
  • Formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja miałam okrągłą z wyjmowanym bokiem średnica 22 cm).
    Wyłożyć masę, zmoczyć ręce i wygładzić wierzch.
    Piec 20 minut w 175 stopniach.
    Po upieczeniu ostudzić, zdjąć papier, posypać cukrem pudrem i kroić na cienkie plasterki.

Notes

Inspiracja " Zielone Boże Narodzenie" Karoline Jonsson