1/2papryczkichillimożna użyć oleju z dodatkiem chilli albo pasty chilli,
sok i skórka z 1 limonki
1łyżkaoleju sezamowego
2łyżki olejudo sosu
100mlolejudo smażenia bakłażana
2bakłażany
250gmakaronu soba
1mango
garśćposiekanych liści bazylii
garśćposiekanej kolendry
1/2czerwonej cebuli
2łyżkinasion sezamudo posypania
Instructions
W garnku delikatnie podgrzać ocet, cukier i sól, przez 1 minutę, zdjąć z ognia, dodać czosnek, olej i olej sezamowy, wymieszać,dodać skórkę i sok z cytryny.
Bakłażana pokroić w plastry, obsypać solą i odstawić na 15 minut, potem wytrzeć ręcznikiem z wody, która zebrała się na bakłażanie i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić bakłażana i na dużym ogniu smażyć mieszając aż bakłażan zmięknie i się zarumieni, zdjąć z ognia, wyłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.
Mango pokroić w kostkę, cebulę posiekać w piórka albo w kawałki.
Makaron ugotować, przelać zimną wodą i odstawić do całkowitego odsączenia (można wyłożyć na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się wody)
Przełożyć wszystkie składniki sałatki do miski, dodać sos i dobrze wymieszać. Posypać sezamem
Notes
Przepis pochodzi z książki "Plenty" Yottama Ottolenghiego, po lekkich modyfikacjach.