Go Back
ciasto migdałowe kokosowe z jeżynami

Migdałowo-kokosowe ciasto z jeżynami

Migdałowo-kokosowe ciasto z jeżynami- na bazie mielonych migdałów i wiórków kokosowych z dodatkiem jeżyn i skórki pomarańczowej
5 from 1 vote

Ingredients
  

  • 180 g mielonych migdałów
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 70 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 200 g jeżyn ja użyłam mrożonych, mozna zastąpić malinami albo borówkami
  • 1 garść płatków migdałowych do posypania na wierzchu

Instructions
 

  • W misce mieszać migdały, wiórki, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier - zmieszać dobrze żeby pozbyć się grudek.
  • Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
  • W misce lekko roztrzepać jajka, dodać przestudzone masło, zmieszać i wlać do suchych składników - wymieszać.
  • Formę do pieczenia z wyjmowanym bokiem wyłożyć papierem ( albo nasmarować masłem).
  • Do ciasta wmieszać jeżyny, wylać ciasto do formy. Posypać płatkami.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec ok 50 minut.
    Przed pokrojeniem wystudzić.

Notes

Inspiracja "Sweet" - Ottolenghi, Goh