Zapiekane tortille z warzywami z curry
Chrupiące, zapiekane tortille z farszem warzywnym z ziemniakami, groszkiem, cebulą, marchewką, z dodatkiem curry
FARSZ
- 4 ziemniaki
- 1 szklanka groszku
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyzeczki słodkiej papryki najlepiej wędzonej
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu opcjonalnie
- 100 g sera żółtego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sol, pieprz do smaku
DODATKOWO
- 8-10 tortilli w zależności od wielkości
- trochę oliwy do posmarowania wierzchu
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej albo ostej do posypania na wierzchu
DOMOWE TORTILLE (OPCJONALNIE)
- 2 szklanki mąki plus więcej do posypywania przy wałkowaniu
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/5 szklanki oliwy albo oleju
- 2/3 szklanki ciepłej wody
Ziemniaki obrać i zalać gorącą wodą, posolić i gotować 5 minut, dodać groszek i gotować aż warzywa będą miękkie, odstawić do odcedzenia i ostygnięcia. Można użyć resztek ziemniaków i tylko ugotować dodatkowo groszek lub wykorzystać resztki innych warzyw np brokułów, kalafiora ec.Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę zetrzeć. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i czosnek, smażyć 5 minut, dodać startą marchewkę, smażyć mieszając co jakiś czas przez ok 2-3 minuty, dodać przyprawy, smażyć kolejne 2-3 minuty i zalać całość 1/2 szklanki wody, przykryć i poddusić ok 10 minut.Ziemniaki z groszkiem rozgnieść, dodać warzywa z patelni całość wymieszać, doprawić obficie solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, dobrze wymieszać.Zetrzeć na tarce ser i wmieszać do farszu. Gotowe tortille nadziewać farszem, układać w formie wysmarowanej lekko oliwą, wierzch tortilli wysmarować oliwą (najlepiej za pomocą pędzelka, albo skropić i rozetrzeć ręką), podsypać papryką.Zapiekać ok 15 minut w 180 stopniach aż będą chrupiące i lekko zarumienione. Można też ominąć ten etap i podsmażyć tortille na patelni (ser w środku musi się rozpuścić).Składniki sosu wymieszać i podawać z tortillami do maczania.
DOMOWE TORTILLE
Mąkę zmieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać wodę i oliwę, wymieszać łyżką a potem zagnieść ciasto - ręcznie albo za pomocą miksera kuchennego. w razie potrzeby lekko podsypać mąką.Przełożyć ciasto na matę albo deskę, wyrobić jeszcze chwilę ręką, uformować kulę i podzielić ją na 10 porcji.Kulki rozwałkować cienko w okrąg i smażyć na suchej patelni z obu stron aż się zarumienią.Najlepiej robić to po kolei - to znaczy wałkujemy kulkę, smażymy w tym czasie wałkując kolejną kulkę.Domowe tortille nie mają takiej elastyczności jak kupne - nie trzeba ich trzymać długo na ogniu (bo staną się twarde i łamliwe)- trzeba zdejmować miękkie z patelni i od razu nakładać farsz, bo po ostygnięciu mogą stwardnieć. Jak zostanie Wam ciasta lub gotowych tortilli ( mi trochę zostało) to można je połamać, porwać na kawałki, lekko skroić oliwą, posypać solą i przyprawami ulubionymi ( czosnek, papryka etc) i zapiec w piekarniku na chrupiące chipsy.