1-2łyżeczkiostrej pasty chilliw zależności od preferencji ostrości
2łyżkiketchupu
pozostałe
1pierśz kurczaka
1łyżkamąki ziemniaczanej
pieprz
350ggroszku cukrowegomożna zastąpić papryką, brokułami albo fasolką szparagową
2łyżkioleju
3ząbkiczosnkuposiekane
2cmkawałek imbirustarty
do podania
szczypiorek
ryż
Instructions
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.W garnku rozgrzać olej/oliwę, dodać miód i przyprawy, wymieszać, dodać nerkowce i dobrze obtoczyć.Wyłożyć nerkowce na blachę do pieczenia i piec ok 5 minut. Przełożyć na deskę, posypać solą, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Nastawić ryż do gotowania, zgodnie z instrukcją
Kurczaka pokroić na kawałki, posypać pieprzem i mąką, wymieszać.Składniki sosu wymieszaćNa patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka, posmażyć ok 5 minut aż lekko zbrązowieje, dodać imbir, czosnek i groszek smażyć kolejne 3 minuty.Całość zalać sosem, chwilę podsmażyć ok 5 minut aż całość ładnie się oblepi i zgęstnieje.
Podawać kurczaka z ryżem, posypane nerkowcami i szczypiorkiem