Go Back
kurczak-z-nerkowcami-groszek

Kurczak z nerkowcami i groszkiem

Szybki, prosty i zachwycający - kurczak z nerkowcami i groszkiem cukrowym w lepkim, słodko-ostrym sosie inspirowanym kuchnią tajską. Podany z ryżem
5 from 2 votes
Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins

Ingredients
  

Pieczone nerkowce

  • 2/3 szklanki nerkowców
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Sos

  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 3 łyżki miodu
  • 1-2 łyżeczki ostrej pasty chilli w zależności od preferencji ostrości
  • 2 łyżki ketchupu

pozostałe

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • 350 g groszku cukrowego można zastąpić papryką, brokułami albo fasolką szparagową
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 2 cm kawałek imbiru starty

do podania

  • szczypiorek
  • ryż

Instructions
 

  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
    W garnku rozgrzać olej/oliwę, dodać miód i przyprawy, wymieszać, dodać nerkowce i dobrze obtoczyć.
    Wyłożyć nerkowce na blachę do pieczenia i piec ok 5 minut. Przełożyć na deskę, posypać solą, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
  • Nastawić ryż do gotowania, zgodnie z instrukcją
  • Kurczaka pokroić na kawałki, posypać pieprzem i mąką, wymieszać.
    Składniki sosu wymieszać
    Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka, posmażyć ok 5 minut aż lekko zbrązowieje, dodać imbir, czosnek i groszek smażyć kolejne 3 minuty.
    Całość zalać sosem, chwilę podsmażyć ok 5 minut aż całość ładnie się oblepi i zgęstnieje.
  • Podawać kurczaka z ryżem, posypane nerkowcami i szczypiorkiem

Notes

Inspiracja- blog Halvbaked Harvest