Kiełbasę pokroić w półplasterki, przesmażyć na rumiano w garnku, w którym będzie się gotowała zupa.
Cebulę i czosnek posiekać, marchewk zetrzeć na tarce, seler pokroić w kosteczkę.
Przesmażoną kiełbasę wyjąć łyżką i odłożyć na talerz. Do garnka dodać masło, cebulę, marchew i seler naciowy, smażyć mieszając ok 10 minut.
W tym czasie pokroić pieczarki w plasterki. Do garnka dodać czosnek, chwilę przesmażyć i dodać pieczarki, smażyć aż z pieczarek wyparuje woda i zaczną się rumienić. Dodać ok 1/2 łyżeczki soli.
Jarmuż pozbawić twardych łodyżek, posiekać, dodać do garnka i chwilę przesmażyć. Przełożyć też kiełbasę.
Zupę zalać 2 litrami wody. Gotować ok 15 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną.
Śmietanę wymieszać z oregano i papryką, dodać kilka łyżek gorącego płynu z zupy, wymieszać i przelać do zupy, chwilę gotować i zgasić ogień.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.