Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać olej, posmażyć cebulę aż się zarumieni, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę, zestawić z ognia.
Kalafior i natkę umiecić w mikserze i rozdrobnić, przełożyć do miski.
Do miksera przełożyć odsączoną ciecierzycę i rozdrobnić, dodać do kalafiora.
Do masy dodać kumin, skórkę, sól i pieprz, dobrze wymieszać, spróbować - masa ma być wyraźnie słona i pieprzna, w razie potrzeby doprawić.
Do masy dodać jajko, wymieszać. Następnie dodać bułkę i jeszcze raz dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut (można pominąć ten etap ale schłodzona masa jest bardziej zwarta).
Z masy ulepić kotleciki ( mi wyszło 13 sztuk), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron na rumiano.
Przygodować sos: wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować.
Kotlety podawać z sosem. Pasuje też sałatka z pomidorów lub ogórków.