Go Back
kotlety-z-kalafiora-ciecierzycy

Kotlety z kalafiora i ciecierzycy

Kotlety z kalafiora i ciecierzycy z natką pietruszki podane z jogurtowym sosem z tahini i czosnkiem

Ingredients
  

KOTLETY

  • 1 mały kalafior
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju 1 do smażenia cebuli i 2 do kotletów
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej do środka + ok 2-3 łyżek do obtoczenia kotletów
  • 1 łyżeczka kuminu
  • skórka z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku

SOS

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka tahini
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Instructions
 

  • Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać olej, posmażyć cebulę aż się zarumieni, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę, zestawić z ognia.
  • Kalafior i natkę umiecić w mikserze i rozdrobnić, przełożyć do miski.
  • Do miksera przełożyć odsączoną ciecierzycę i rozdrobnić, dodać do kalafiora.
  • Do masy dodać kumin, skórkę, sól i pieprz, dobrze wymieszać, spróbować - masa ma być wyraźnie słona i pieprzna, w razie potrzeby doprawić.
  • Do masy dodać jajko, wymieszać. Następnie dodać bułkę i jeszcze raz dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut (można pominąć ten etap ale schłodzona masa jest bardziej zwarta).
  • Z masy ulepić kotleciki ( mi wyszło 13 sztuk), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron na rumiano.
  • Przygodować sos: wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować.
  • Kotlety podawać z sosem. Pasuje też sałatka z pomidorów lub ogórków.