Go Back
wołowina-po-koreańsku

Szybka wołowina po koreańsku

Szybka wołowina po koreańsku, w sosie sojowym z chilli, czosnkiem i imbirem, do przygotowania w 25 minut

Ingredients
  

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka oleju sezonowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru

do podania

  • biały ryż
  • posiekana dymka
  • sezam
  • sałatka z ogórka

Instructions
 

  • W misce wymieszać sos sojowy, olej sezamowy, cukier, płatki chilli i 3 łyżki wody.
  • Cebulę pokroić w drobne kawałki, czosnek posiekać.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilę podsmażyć, dodać wołowinę i całość smażyć 5 minut.
  • Dodać czosnek i imbir, smażyć minutę po czym wlać sos, zamieszać i dusić ok 10 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Podawać z ryżem i sałatką z ogórka, posypane dymką i sezamem.