Brokuły oczyścic, pokroić w mniejsze kawałki. Czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chilli i chwilę podsmażyć. Dodać brokuły i zalać wszystko szklanką wody. Posolić, gotować ok 10 minut
Z garnka wyjąć łyżką do zupy ok 2/3 brokułów, i zmiksować tę cześć na gładko, dodać z powrotem do garnka ( można też zmiksować w ganrku, mikserem ręcznym tak żeby zostało trochę kawałków). Można też odłożyć kilka różyczek do dekoracji.
Do brokułow dodać makaron, i dolać trochę wody. Gotować aż makaron będzie aldente, mieszając często i w miarę potrzeby dodając wodę, żeby się nie przypaliło.
W misce wymieszać parmezan z jajkiem i sokiem z cytryny i pieprzem. Dodać do brokułów jak już będą miękkie, wymieszać, podgotować chwileczkę, doprawić solą i pieprzem i od razu podawać.