200g makaronumożna pokruszyć płaty lazani, albo użyć łazanek lub szerokich wstążek
100gstartego żółtego sera, który się dobrze rozpuszczau mnie mozzarella, ale może być gouda, albo cheddar jak wolicie ostrzejsze sery
Instructions
Cebulę drobno pokroić. Marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, seler i marchewką, smażyć 5 minut, mieszając.Dodać czosnek, posolić warzywa i smażyć kolejne 2 minuty.
Do warzyw dodać mięso, rozdrobnić, wymieszać z warzywami i smażyć kolejne 7-8 minut. Dodać przecier, oregano i słodką paprykę, wymieszać.Całość zalać rosołkiem i gotować 10 minut.Dodać passatę pomidorową i gotować kolejne 10 minut.
Równocześnie ugotować w innym garnku makaron do miękkości.
Śmietanę przełożyć do miski, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do zupy. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Opcjonalnie zaostrzyć chilli i wrzucić listki świeżej bazylii.
Jeżeli podajecie zupę od razu, to przed podaniem wrzucić do niej makaron i chwilę całość podgrzać. Jeżeli zupa będzie na potem to przechowywać makaron oddzielnie i podgrzać z zupą przed podaniem.Na talerzu posypać serem i poczekać aż się rozpuści.