Go Back
zupa-jak-lazania

Zupa a la lazania

Pomidorowa zupa z mięsem, warzywami i makaronem z ciągnącym się serem, smaki znane z lazanii w prostszym i szybszym wydaniu
5 from 1 vote
Prep Time 10 mins
Cook Time 35 mins

Ingredients
  

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 2 zabki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego czubata
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowe albo indyk
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 litr wywaru/rosołku warzywnego albo z kurczaka
  • 1/2 litra passaty pomidorowej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • opcjonalnie chilli jak wolicie ostrzej
  • opcjonalnie świeża bazylia
  • 200 g makaronu można pokruszyć płaty lazani, albo użyć łazanek lub szerokich wstążek
  • 100 g startego żółtego sera, który się dobrze rozpuszcza u mnie mozzarella, ale może być gouda, albo cheddar jak wolicie ostrzejsze sery

Instructions
 

  • Cebulę drobno pokroić. Marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
    W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, seler i marchewką, smażyć 5 minut, mieszając.
    Dodać czosnek, posolić warzywa i smażyć kolejne 2 minuty.
  • Do warzyw dodać mięso, rozdrobnić, wymieszać z warzywami i smażyć kolejne 7-8 minut. Dodać przecier, oregano i słodką paprykę, wymieszać.
    Całość zalać rosołkiem i gotować 10 minut.
    Dodać passatę pomidorową i gotować kolejne 10 minut.
  • Równocześnie ugotować w innym garnku makaron do miękkości.
  • Śmietanę przełożyć do miski, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do zupy. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Opcjonalnie zaostrzyć chilli i wrzucić listki świeżej bazylii.
  • Jeżeli podajecie zupę od razu, to przed podaniem wrzucić do niej makaron i chwilę całość podgrzać. Jeżeli zupa będzie na potem to przechowywać makaron oddzielnie i podgrzać z zupą przed podaniem.
    Na talerzu posypać serem i poczekać aż się rozpuści.