Cebulę pokroić w kostkę, czosnek pokroić w plasterki
Na patelnie dodać olej, podgrzać i dodać cebulę, podsmażyć aż się zeszkli i dodać czosnek, smażyć kolejne 2-3 minuty.
Cebulę posolić, dodać chilli i przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć ok 2-3 minut.
Na patelnię wlać 3/4 szklanki wody, wymieszać i zagotować, dodać śmietanę i dobrze wymieszać
Dodać fasolę i całość zagotować. Gotować ok 3-4 minut.
Na koniec dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Doprawić wszystko solą i pieprzem, dodać cukier.
Na sam koniec przed podaniem dodać 2/3 parmezanu, resztę zachować do posypania
Podawać polane octem balsamicznym i dodatkową oliwą, posypane parmezanem i natkią pietruszki. Najlepiej też z grzankami z dobrego chleba/bułki