Go Back
fasola-w-pomidorach

Fasola w kremowym sosie pomidorowym

Ingredients
  

  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
  • 1/2 kg ugotowanej białej fasoli może być z puszki, można też ugotować wcześniej suszoną fasolę
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ocet albo emulsja balsamiczna do polania

Instructions
 

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek pokroić w plasterki
  • Na patelnie dodać olej, podgrzać i dodać cebulę, podsmażyć aż się zeszkli i dodać czosnek, smażyć kolejne 2-3 minuty.
  • Cebulę posolić, dodać chilli i przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć ok 2-3 minut.
  • Na patelnię wlać 3/4 szklanki wody, wymieszać i zagotować, dodać śmietanę i dobrze wymieszać
  • Dodać fasolę i całość zagotować. Gotować ok 3-4 minut.
  • Na koniec dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Doprawić wszystko solą i pieprzem, dodać cukier.
  • Na sam koniec przed podaniem dodać 2/3 parmezanu, resztę zachować do posypania
  • Podawać polane octem balsamicznym i dodatkową oliwą, posypane parmezanem i natkią pietruszki. Najlepiej też z grzankami z dobrego chleba/bułki