1łyżeczkasłodzika - w wersji wegańskiej syrop z agawy albo klonowy, nie wegańskiej może być miód
2-3łyżkiwodydo uzyskania dobrej, lejącej konsystencji
sól do ewentualnego doprawienia
do polania po wierzchu - ja użyłam chrupiącego sosu LaoGanMa ale możecie użyć oleju z chilli
Instructions
Batatu nakuć widelcem, polać j łyżką oliwy i obtoczyć, położyć na blasze do pieczenia i piec w 200 stopniach przez ok 40 minut.
Podczas pieczenia ziemniaków przygotować ciecierzycę ze szpinakim:Na patelni rozgrzać oliwę, dodać odsączoną ciecierzycę i chwilę podsmażyć, posypać solą dodać paprykę i chwilę smażyć.Posiekać czosnek i z grubsza posiekać szpinak, dodać do ciecierzycy, smażyć aż szpinak zmięknie, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstawić.
Przygotować sos - w garnku rozgrzać masło, do masła dodać tahini, sos sojowy, słodziwo i sos z cytryny - wymieszać energicznie najlepiej małą trzepaczką. Sos może się lekko zwarzyć ale jak dodacie wodę i energicznie wymieszacie to będzie kremowy.
Ziemniaki wyjąc z piekarnika, każdego rozkroić na pół i ułożyć na talerzu, rozgnieść ziemniaki delikatnie widelcem, na jeszcze gorące położyć kawałki masła, żeby się rozpuściły, posolić i popieprzyć.
Na ziemniakach wyłożyć szpinak z ciecierzycą, polać sosem tahini i sosem LaoGanMa ( albo chilli olejem). Podawać od razu.
Notes
Inspiracja- Instagram @bunch po lekkich modyfikacjach