Go Back
taty-z-ciecierzyca-szpinakiem-tahini

Bataty z ciecierzycą i szpinakiem w sosie tahini

Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i czosnkiem w sosie z tahini i masła, polane olejem z chilli. Wegagańska bomba smaków.

Ingredients
  

  • 3-4 bataty
  • 2 puszki (400g) ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 150 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

SOS

  • 40 g masła
  • 3 łyżki tahini
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodzika - w wersji wegańskiej syrop z agawy albo klonowy, nie wegańskiej może być miód
  • 2-3 łyżki wody do uzyskania dobrej, lejącej konsystencji
  • sól do ewentualnego doprawienia
  • do polania po wierzchu - ja użyłam chrupiącego sosu LaoGanMa ale możecie użyć oleju z chilli

Instructions
 

  • Batatu nakuć widelcem, polać j łyżką oliwy i obtoczyć, położyć na blasze do pieczenia i piec w 200 stopniach przez ok 40 minut.
  • Podczas pieczenia ziemniaków przygotować ciecierzycę ze szpinakim:
    Na patelni rozgrzać oliwę, dodać odsączoną ciecierzycę i chwilę podsmażyć, posypać solą dodać paprykę i chwilę smażyć.
    Posiekać czosnek i z grubsza posiekać szpinak, dodać do ciecierzycy, smażyć aż szpinak zmięknie, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstawić.
  • Przygotować sos - w garnku rozgrzać masło, do masła dodać tahini, sos sojowy, słodziwo i sos z cytryny - wymieszać energicznie najlepiej małą trzepaczką. Sos może się lekko zwarzyć ale jak dodacie wodę i energicznie wymieszacie to będzie kremowy.
  • Ziemniaki wyjąc z piekarnika, każdego rozkroić na pół i ułożyć na talerzu, rozgnieść ziemniaki delikatnie widelcem, na jeszcze gorące położyć kawałki masła, żeby się rozpuściły, posolić i popieprzyć.
  • Na ziemniakach wyłożyć szpinak z ciecierzycą, polać sosem tahini i sosem LaoGanMa ( albo chilli olejem). Podawać od razu.

Notes

Inspiracja- Instagram @bunch po lekkich modyfikacjach
Keyword batat, ciecierzyca, szpinak