Go Back
placki z kukurydzy i ricotty podane z avocado i boczkiem

Placki z kukurydzy i ricotty z dodatkiem avocado i boczku

Delikatne placki z kukurydzy i ricotty, podane z avocado, smażonym boczkiem i śmietaną. 
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 120 g mąki
  • 250 g ricotty
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • sól 1/3 łyżeczki
  • pieprz 1/5 łyżeczki
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • 2 avocado
  • 100 ml śmietany kwaśnej
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju

Instructions
 

  • W robocie kuchennym umieścić połowę kukurydzy i z grubsza posiekaną cebulę i rozdrobnić.
    Dodać mąkę, proszek do pieczenia, ricottę, jajka, sól i pieprz- całość wymieszać pulsacyjnie. Za pomocą łyżki wmieszać resztę kukurydzy.
    Na patelni rozgrzać olej, usmażyć placuszki z obu stron na rumiano, odsączyć na ręczniku kuchennym.
    Na suchej patelni usmażyć na chrupko plastry boczku.
    Placuszki podawać z boczkiem, plasterkami avocado i śmietaną ze szczypiorkiem.