Gęsty, słodkawy gulasz z indyka z morelami, ciecierzycą, duszony w soku jabłkowy, z dodatkiem pure z dyni, pełen smaków i aromatów. Doskonały do kuskusu albo ryżu.
1szklankawywaru warzywnego/ rosołkumożna też dodać wody
1/2szklankiposiekanych suszonych moreli
1puszkaciecierzycy
200mlpure z dyni
sól, pieprzdo smaku
garśćpłatków migdałowych
Instructions
Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek i smażyć kolejne 2-3 minut.Wsypać imbir, cynamon, kmin i papryki, wymieszać, dodać indyka pokrojonego w kostkę, podsmażyć ze wszystkich stron.Zawartość patelni dodać do garnka, zalać sokiem i wodą, dodać morele i dusić ok 30 minut.Dodać ciecierzycę i pure z dyni, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 15 minut.Podawać z kuskusem, posypane prażonymi płatkami migdałów.
Notes
Jeżeli nie posiadać pure z dyni można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i łyżeczkę miodu.