Go Back
gulasz-z-indyka-z-morelami

Gulasz z indyka z morelami i ciecierzycą

Gęsty, słodkawy gulasz z indyka z morelami, ciecierzycą, duszony w soku jabłkowy, z dodatkiem pure z dyni, pełen smaków i aromatów. Doskonały do kuskusu albo ryżu.
Prep Time 20 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr

Ingredients
  

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosku
  • 3 cm imbiru ok 1 łyżeczka startego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 kg mięsa z indyka pierś z indyka, albo udziec
  • 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 1 szklanka wywaru warzywnego/ rosołku można też dodać wody
  • 1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 200 ml pure z dyni
  • sól, pieprz do smaku
  • garść płatków migdałowych

Instructions
 

  • Cebulę i czosnek posiekać. 
    Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek i smażyć kolejne 2-3 minut.
    Wsypać imbir, cynamon, kmin i papryki, wymieszać, dodać indyka pokrojonego w kostkę, podsmażyć ze wszystkich stron.
    Zawartość patelni dodać do garnka, zalać sokiem i wodą, dodać morele i dusić ok 30 minut.
    Dodać ciecierzycę i pure z dyni, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 15 minut.
    Podawać z kuskusem, posypane prażonymi płatkami migdałów.

Notes

Jeżeli nie posiadać pure z dyni można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i łyżeczkę miodu.