Zupa brokułowa z serem
Prosta i małoskładnikowa zupa brokułowa z serem cheddar podana z grzankami i migdałami
Prep Time 10 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 35 mins
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 1 duża główka brokułów
- 1 i 1/2 litra rosołku albo wywaru warzywnego
- 1 szklanka mleka
- 200 g sera cheddar
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Posiekać drobno cebulę.W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i smażyć 5 minut. Dodać mąkę, wymieszać, przesmażyć 1 minutę i zalać rosołkiem.Odciąć z brokułów różyczki. Łodygę obrać i pokroić w plasterki - łodygę i różyczki dodać do bulionu, gotować do miękkości.W międzyczasie zetrzeć ser.Zupę zblendować, dodać mleko, doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny, zagotować.Dodać ser starty i mieszając poczekać aż się rozpuści.Podawać z grzankami, można posypać płatkami migdałowymi, pestkami dyni albo groszkiem ptysiowym