Go Back
zupa-brokulowa-z-serem

Zupa brokułowa z serem

Prosta i małoskładnikowa zupa brokułowa z serem cheddar podana z grzankami i migdałami
Prep Time 10 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 35 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 duża główka brokułów
  • 1 i 1/2 litra rosołku albo wywaru warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g sera cheddar
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Instructions
 

  • Posiekać drobno cebulę.
    W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i smażyć 5 minut. Dodać mąkę, wymieszać, przesmażyć 1 minutę i zalać rosołkiem.
    Odciąć z brokułów różyczki. Łodygę obrać i pokroić w plasterki - łodygę i różyczki dodać do bulionu, gotować do miękkości.
    W międzyczasie zetrzeć ser.
    Zupę zblendować, dodać mleko, doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny, zagotować.
    Dodać ser starty i mieszając poczekać aż się rozpuści.
    Podawać z grzankami, można posypać płatkami migdałowymi, pestkami dyni albo groszkiem ptysiowym