Go Back
maslo-kokosowe-z-nerkowcami-kakao

Masło kokosowe z nerkowcami i kakao

Masło z prażonych wiórków kokosowych i nerkowców z dodatkiem kakao i cukru kokosowego. Do smarowania kanapek, owsianki, placków czy naleśników
Prep Time 20 mins

Ingredients
  

  • 2 szklanki nerkowców
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 łyżczki soli
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru kokosowego

Instructions
 

  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć blachę do pieczenia papierem, wysypać nerkowce i piec ok 10 minut mieszając, aż się ładnie zarumienią ( trzeba uważać, żeby się nie spiekły za bardzo)
  • Rozgrzać dużą patelnię, wsypać wiórki i na wolnym ogniu lekko je podprażyć mieszając aż się zrumienią. Odstawić do ostygnięcia
  • Wiórki umieścić w blenderze- blendować aż staną się całkowicie płynne, zdrapując co jakiś czas resztki ze ścianek.
    Do płynnych wiórków dodać nerkowce i dalej miksować aż całość będzie gładka i płynna ( zależy od blendera ale może potrwać to i z 10 minut lub dłużej)
    Na koniec dodać kakao i cukier, zmiksować,
    Przełożyć do słoika lub słoików.
    Trzymać poza lodówką do miesiąca.
    Można też w lodówce ale wtedy mocno stwardnieje.

Notes

Przepis pochodzi z bloga My new roots