1/2łyżeczkipieprzu cayennemożna pominąć jak będzie dla dzieci
1/2łyżeczki soli
2cebule
5ząbkówczosnku
3cmimbirustarte
600gbatatowczyli ok 2 średniej wielkości
1litrrosołku albo wywaru warzywnego
1puszkamleka kokosowego400 ml
3szklankiugotowanej czarnej fasolimoże być z puszki
3łyżkisoku z limonkitrzeba próbować dodając
garśćliści kolendry
Instructions
Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Bataty pokroić w kostkę
W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać kmin, kolendrę i pieprz, smażyć 1 minutę, dodać cebulę i sól, smażyć aż cebula zmięknie ( ok 5-7 minut).
Dodać czosnek, starty imbir, chwilę przesmażyć, dodać bataty i zalać rosołkiem i mlekiem kokosowym - gotować aż bataty zmiękną (ok 15 minut). Dodać 2/3 fasoli i gotować jeszcze trochę.
Zupę przełożyć do blendera i zmiksować ( albo zrobić to za pomocą blendera ręcznego). Przelać do garnka, dodać resztę fasoli, doprawić sokiem z limonki i solą jeżeli jest taka potrzeba. Podawać z kolendrą. Można polać oliwą.
Notes
Przepis pochodzi z książki Sarah Britton "Naturalnie i zdrowo"