Kotlety z ziemniaków i szpinaku
Kotlety z ziemniaków i szpinaku z dodatkiem parmezanu. Idealne, żeby zużyć resztki ziemniaków. Można podać z sałatką z pomidorów albo/i sosem tzatziki.
Prep Time 35 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 50 mins
- ok 600 g ziemniaków
- 4 łyżki mleka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 150 g szpinaku
- 70 g parmezanu
- 1 jajko
- 2/3 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki oliwy albo oleju do smażenia
Ziemniaki obrać i ugotować, odstawić do przestygnięcia.Lekko ciepłe ziemniaki rozgnieść widelcem z mlekiem, dodać sól i pieprz. Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać.Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, podsmażyć aż się lekko zarumieni, dodać posiekany czosnek, i szpinak, wymieszać i smażyć aż szpinak zmięknie. Przełożyć zawartość patelni do ziemniaków, dobrze wymieszać. Do masy dodać jajko, bułkę tartą, starty parmezan i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 20 minut
Z masy uformować kotleciki. Można je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej ale nie jest to koniczne.Na patelni rozgrzać oliwę albo olej, smażyć placuszki z obu stron na rumiani.Podawać z sałatką z pomidora, sosem tzatziki albo jogurtowym.