Go Back

Kotlety z ziemniaków i szpinaku

Kotlety z ziemniaków i szpinaku z dodatkiem parmezanu. Idealne, żeby zużyć resztki ziemniaków. Można podać z sałatką z pomidorów albo/i sosem tzatziki.
Prep Time 35 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 50 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • ok 600 g ziemniaków
  • 4 łyżki mleka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g szpinaku
  • 70 g parmezanu
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki oliwy albo oleju do smażenia

Instructions
 

  • Ziemniaki obrać i ugotować, odstawić do przestygnięcia.
    Lekko ciepłe ziemniaki rozgnieść widelcem z mlekiem, dodać sól i pieprz.
  • Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać.
    Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, podsmażyć aż się lekko zarumieni, dodać posiekany czosnek, i szpinak, wymieszać i smażyć aż szpinak zmięknie. Przełożyć zawartość patelni do ziemniaków, dobrze wymieszać.
  • Do masy dodać jajko, bułkę tartą, starty parmezan i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 20 minut
  • Z masy uformować kotleciki. Można je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej ale nie jest to koniczne.
    Na patelni rozgrzać oliwę albo olej, smażyć placuszki z obu stron na rumiani.
    Podawać z sałatką z pomidora, sosem tzatziki albo jogurtowym.