Go Back
salatka-makaronowa-z-paprykowym-pesto

Sałatka makaronowa z paprykowym pesto

Sałatka makaronowa z pesto z pieczonej papryki, parmezanu i nerkowców, z dodatkiem pomidorków, mozzarelli i rukoli
5 from 2 votes
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins

Ingredients
  

PESTO

  • 2 papryki
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 50 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 łyżeczka soku z cytrynyt
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz do smaku

SAŁATKA

  • 300 g pomidorów
  • 250 g pomidorków cherry
  • 2 garście rukoli
  • 250 g mozzarelli

Instructions
 

  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
    Z papryki delikatnie wykroić zieloną części i wyjąć
    gniazda nasienne. Ułożyć papryki na blasze do pieczenia i opiekać ok 15 minut,
    przewracając żeby się przypiekły z każdej strony.
    Papryki przełożyć do foliowej torebki i odstawić do
    ostygnięcia.
    Po przestygnięciu zdjąć z nich skórkę i przełożyć do
    melaksera, dodać pozostałe składniki pesto i zmiksować na gładkie pesto.
  • Makaron ugotować do miękości, odsączyć i do jeszcze
    ciepłego makaronu przełożyć pesto i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
    Pomidorki pokroić na pół, przełożyć do makaronu, dodać
    rukolę i pokrojoną w kostkę mozzarellę.