Go Back
potrawka z cukinii i kurczaka w śmietanie

Potrawka z cukinii z kurczakiem w śmietanie

Proste, sezonowe danie - potrawka z cukinii i kurczaka w śmietanowym sosie z dużą ilością koperku. Cukinię się piecze w kostkę, dzięki czemu jest miękka a nie rozpada się w sosie podczas gotowania i mieszania. Do podania z makaronem,ryżem lub kaszą.
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins

Ingredients
  

  • 2 młode cukinie średniej wiekości
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka z wolnego wybiegu
  • sól, pieprz

SOS

  • 400 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smkau

Instructions
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Cukinię umyć (nie obierać) pokroić w kostkę.
    Obtoczyć w oliwie, posypać papryką, lekko posolić i popieprzyć przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika.
    Piec 15-20 minut bez mieszania aż lekko zbrązowieje i zmięknie.
  • W tym czasie jak cukinia się piecze pokroić kurczaka w kosteczkę, posolić, popieprzyć. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać kurczaka i smażyć aż się zarumieni, przełożyć do miski.
  • Na tą samą patelnię wlać łyżeczkę oliwy, dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, zestawić z ognia - dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać i wstawić na mały ogień.
    Zagrzać sos, chwilę podgotować ok 1-2 minuty, dodać kurczaka i cukinię i delikatnie zmieszać. Gotować jeszcze minutę, zdjąć z ognia.
    Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą.