Go Back
sałatka-z-fasolka-ziemniakami-w-tapenadzie

Sałatka z fasolki szparagowej i ziemniaków w tapenadzie

Sałatka z fasolki szparagowej, ziemniaków i kaparów w tapenadzie czyli paście z czarnych oliwek, orzechów, bazylii i czosnku.
5 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins

Ingredients
  

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 60 g kaparów

TAPENADA

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście natki pietruszki (lub bazylii)
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 80 ml oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Instructions
 

  • Przygotować tapenadę: uprażyć orzechy, czosnek lekko posiekać, dodać wszystkie składniki tapenady do blendera i zmiksować na gładką pastę.
  • Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości (ale uważać żeby się nie rozpadły), ostudzić lekko. W drugim garnku ugotować fasolkę. Odsączyć.
  • Przełożyć ziemniaki i fasolkę do miski, dodać kapary i tapenadę, wymieszać całość.

Notes

Z resztek sałatki można zrobić frittatę - trzeba zmieszać kilka jajek ze śmietaną, dodać fetę i wymieszać z sałatką. Usmażyć na patelni z obu stron albo upiec w formie do pieczenia.