Go Back
makaron-oliwki-kapary-anchois

Makaron z oliwkami, kaparami i anchois

Wytrwany i wyrazisty w smaku makaron z oliwkami, kaparami i anchois w oliwie z czosnkiem i ziołami. A na wierzchu posypka z parmezanu i podsmażonej na chrupko bułki.
5 from 1 vote
Course Main Course
Cuisine Italian
Servings 4 porcje

Ingredients
  

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 bułka ( okrągła)
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii
  • skórka z połowy cytryny + 2 łyżeczki soku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 anchois z oleju
  • 3 łyżki kaparów ja miałam duże ale mogą być takie małe
  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • 30 g tartego parmezanu
  • ok 350 g makaronu (spaghetti, linguine)
  • sól, pieprz do smaku

Instructions
 

  • Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy.
    Bułkę rozdrobnić na okruszki ( najlepiej w melakserze), wrzucić na rozgrzaną oliwę, lekko posolić i usmażyć mieszając aż będzie chrupka i zarumieniona ( ok 5 minut), przełożyć do miski.
  • W moździerzu rozgnieść czosnek z anchois, dodać trochę oliwy i wymieszać, przełożyć do miski. Dodać resztę oliwy, posiekane zioła, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
    Oliwki posiekać lekko, przełożyć do miski razem z kaparami ( jak macie takie duże to też trzeba posiekać), wymieszać sos.
  • Makaron ugotować al dente, odsączyć ( zachować 1/3 szklanki wody z gotowania), przełożyć z powrotem do garnka, dodać wodę i połowę parmezanu oraz sos, całość wymieszać dobrze.
  • Podawać posypane bułką i resztą parmezanu.

Notes

Inspiracja: bonappetit