Wytrwany i wyrazisty w smaku makaron z oliwkami, kaparami i anchois w oliwie z czosnkiem i ziołami. A na wierzchu posypka z parmezanu i podsmażonej na chrupko bułki.
3łyżkikaparówja miałam duże ale mogą być takie małe
1szklankazielonych oliwek
30gtartego parmezanu
ok 350gmakaronu (spaghetti, linguine)
sól, pieprz do smaku
Instructions
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy.Bułkę rozdrobnić na okruszki ( najlepiej w melakserze), wrzucić na rozgrzaną oliwę, lekko posolić i usmażyć mieszając aż będzie chrupka i zarumieniona ( ok 5 minut), przełożyć do miski.
W moździerzu rozgnieść czosnek z anchois, dodać trochę oliwy i wymieszać, przełożyć do miski. Dodać resztę oliwy, posiekane zioła, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem.Oliwki posiekać lekko, przełożyć do miski razem z kaparami ( jak macie takie duże to też trzeba posiekać), wymieszać sos.
Makaron ugotować al dente, odsączyć ( zachować 1/3 szklanki wody z gotowania), przełożyć z powrotem do garnka, dodać wodę i połowę parmezanu oraz sos, całość wymieszać dobrze.