Makaron z oliwkami, kaparami i anchois
Wytrwany i wyrazisty w smaku makaron z oliwkami, kaparami i anchois w oliwie z czosnkiem i ziołami. A na wierzchu posypka z parmezanu i podsmażonej na chrupko bułki.
Course Main Course
Cuisine Italian
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 bułka ( okrągła)
- 2 łyżki siekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanych liści bazylii
- skórka z połowy cytryny + 2 łyżeczki soku
- 1 ząbek czosnku
- 4 anchois z oleju
- 3 łyżki kaparów ja miałam duże ale mogą być takie małe
- 1 szklanka zielonych oliwek
- 30 g tartego parmezanu
- ok 350 g makaronu (spaghetti, linguine)
- sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy.Bułkę rozdrobnić na okruszki ( najlepiej w melakserze), wrzucić na rozgrzaną oliwę, lekko posolić i usmażyć mieszając aż będzie chrupka i zarumieniona ( ok 5 minut), przełożyć do miski. W moździerzu rozgnieść czosnek z anchois, dodać trochę oliwy i wymieszać, przełożyć do miski. Dodać resztę oliwy, posiekane zioła, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem.Oliwki posiekać lekko, przełożyć do miski razem z kaparami ( jak macie takie duże to też trzeba posiekać), wymieszać sos. Makaron ugotować al dente, odsączyć ( zachować 1/3 szklanki wody z gotowania), przełożyć z powrotem do garnka, dodać wodę i połowę parmezanu oraz sos, całość wymieszać dobrze.
Podawać posypane bułką i resztą parmezanu.