Go Back
chlebowy pudding z dynia

Chlebowy pudding z dynią

Prawdzie jesienne comfort food - chlebowy pudding z dynią i jabłkiem i dużą ilością cynamonu
Prep Time 15 mins
Cook Time 40 mins

Ingredients
  

  • chleb lub bułka - tyle żeby po pokrojeniu w kostkę zapełniły 2 litrowe naczynie
  • 1 i 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru (brązowy, kokosowy) albo inne słodziwo np
    syrop z agawy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy
  • 3 łyżeczki brązowego cukru do posypania na wierzchu

Instructions
 

  • Pieczywo pokroić w kostkę.
  • W misce zmieszać cukier, przyprawy i sól.
    W drugiej misce zmieszać jajka z pure z dyni i mlekiem, dodać cukier z
    przyprawami.
    Jabłko zetrzeć na tarce albo pokroić w drobną kostkę.
    Mieszanką zalać pokrojone pieczywo i wymieszać. Dodać jabłko i wymieszać.
  • Formę do pieczenia wysmarować masłem.
    Pieczywo przełożyć do formy do pieczenia, odstawić na 15 minut (ten etap można też wykonać poprzedniego dnia wieczorem i zostawiać pudding na noc w lodówce).
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Pudding posypać cukrem, wstawić do piekarnika i piec 40 minut.
    Podawać z jogurtem albo śmietaną.