Go Back
makaronowa zapiekanka z brukselką

Makaronowa zapiekanka z brukselką i boczkiem

Makaronowa zapiekanka z brukselką dzięki dodatkowi boczku i sera będzie doskonałym sposobem na przekonanie do brukselki tych co za nią nie przepadają. Całość zapieczona jest pod chrupiącą warstwą okruszków chleba.
5 from 1 vote
Prep Time 30 mins
Cook Time 40 mins

Ingredients
  

  • 500 g brukselki
  • 200 g boczku
  • 300 g makaronu
  • 150 g mozzarelli (do starcia) lub sera żółtego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 kawałki chleba lub bułki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Instructions
 

  • Brukselkę oczyścić, każdą przekroić na pół, wrzucić do gotującej się wody i gotować ok 10 minut, odstawić na durszlaku do przestygnięcia i osuszenia. Następnie brukselkę pokroić na drobniejsze kawałki.
  • Makaron ugotować al dente ( można w wodzie po brukselce). Przelać zimną wodą i zostawić na sitku do odsączenia.
  • Boczek pokroić w kostkę, dodać na gorącą patelnie (bez tłuszczu) i smażyć aż wytopi się tłuszcz z boczku a boczek się usmaży na rumiano.
  • Do podsmażonego boczku dodać brukselkę i wymieszać na patelni, dodać sól i pieprz. Przełożyć do miski
  • Ser zetrzeć na tarce. Dodać wraz z makaronem i śmietaną do miski z brukselką. Całość dobrze wymieszać razem z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełożyć do formy do zapiekania.
  • Bułkę rozdrobnić na okruszki w melakserze razem z oliwą i odrobiną soli. Wysypać na wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut.
Keyword brukselka, makaron, zapiekanka