Go Back
pieczone klopsiki w glazurze

Klopsiki pieczone w pomidorowej glazurze

Klopsiki z dodatkiem warzyw, pieczone w pomidorowej glazurze z dodatkiem miodu i musztardy. Najlepsze z kremowym pure ziemniaczanym. Kwintesencja domowego, kojącego gotowania.
5 from 4 votes
Prep Time 35 mins
Cook Time 25 mins

Ingredients
  

Glazura

  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu z białego ryżu można też użyć jabłkowego albo ryżowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire można pominąć
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/4 łyżeczki soli

KLOPSIKI

  • 2 kromki chleba albo 5 łyżek bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg mielonego mięsa wołowe, albo mieszanka wieprzowo-wołowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Instructions
 

Glazura

  • Wszystkie składniki glazury wymieszać w małym garnku, i wstawić na mały ogień, gotować 2 minuty, odstawić.

Klopsiki

  • Czosnek drobno posiekać, cebulę, marchewkę i selera pokroić w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć ok 10 minut, lekko posolić w połowe smażenia. Odstawić
  • Chleb rozdrobnić w melakserze na drobne okruszki.
  • Do miski przełożyć mięso, smażone warzywa, okruszki chleba i resztę składników, wymieszać wszystko łyżką a potem jeszcze dokładnie za pomocą ręki.
    Uformować klopsiki (trochę większe niż standardowe- tak na jedną porcję do zjedzenia, jak kotlety mielone)
  • Formę do pieczenia lekko wysmarować oliwą, ułożyć klopsiki i polać każdy glazurą
    pieczone klopsiki w glazurze
  • Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni

Notes

Przepis pochodzi z książki "The smitten kitchen cookbook" Deb Perelman
Keyword klopsiki, mięso, pulpety