Klopsiki z dodatkiem warzyw, pieczone w pomidorowej glazurze z dodatkiem miodu i musztardy. Najlepsze z kremowym pure ziemniaczanym. Kwintesencja domowego, kojącego gotowania.
1łyżkaoctu z białego ryżumożna też użyć jabłkowego albo ryżowego
2łyżeczki miodu
2łyżeczkisosu Worcestershiremożna pominąć
1łyżkamusztardy
1/4łyżeczkisoli
KLOPSIKI
2kromkichlebaalbo 5 łyżek bułki tartej
1cebula
1ząbekczosnku
1łodygaselera naciowego
1marchewka
2łyżkioleju
1kgmielonego mięsawołowe, albo mieszanka wieprzowo-wołowa
1łyżeczkasoli
1/3łyżeczkipieprzu
1/2łyżeczkiwędzonej papryki
1łyżkaprzecieru pomidorowego
1łyżeczkamusztardy
2jajka
4łyżkimleka
2łyżeczkiposiekanej natki pietruszki
Instructions
Glazura
Wszystkie składniki glazury wymieszać w małym garnku, i wstawić na mały ogień, gotować 2 minuty, odstawić.
Klopsiki
Czosnek drobno posiekać, cebulę, marchewkę i selera pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć ok 10 minut, lekko posolić w połowe smażenia. Odstawić
Chleb rozdrobnić w melakserze na drobne okruszki.
Do miski przełożyć mięso, smażone warzywa, okruszki chleba i resztę składników, wymieszać wszystko łyżką a potem jeszcze dokładnie za pomocą ręki. Uformować klopsiki (trochę większe niż standardowe- tak na jedną porcję do zjedzenia, jak kotlety mielone)
Formę do pieczenia lekko wysmarować oliwą, ułożyć klopsiki i polać każdy glazurą
Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
Notes
Przepis pochodzi z książki "The smitten kitchen cookbook" Deb Perelman