Go Back
bananowe-tosty-francuskie

Bananowe tosty francuskie na mleku kokosowym

Wegańska wersja tostów francuskich gdzie bułka moczona jest w mieszance banana, mleka kokosowego i nasion chia i siemienia lnianego (zamiast jajka) i smażone na oleju kokosowym.
Prep Time 10 mins
Cook Time 10 mins

Ingredients
  

  • 1 banan
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka nasion siemienia lnianego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 6 kromek pieczywa
  • 1 łyżka oleju kokosowego

do podania

  • 1 banan
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cukru kokosowego lub brązowego
  • jogurt albo ubite mleko kokosowe

Instructions
 

  • Do blendera dodać banana, mleko kokosowe, nasiona i cynamon - zblendować.
  • Pieczywo zalać mieszanką kokosowo-bananową, obtoczyć i odstawić na 3-4 minuty.
  • Na patelni rozgrzać olej, i smażyć pieczywo z obu stron na rumiano.
  • Na drugiej patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego, dodać pokrojonego banana, i smażyć z obu stron na rumiano, posypać odrobiną cukru.
  • Tosty podawać z jogurtem albo ubitym mlekiem kokosowym ( trzeba najpierw schłodzić puszkę mleka kokosowego, potem do miski przełożyć samą gęstą część i ubić), z kawałkami banana.