Go Back

Ziemniaczane kotlety z gorszkiem, szpinakiem i mozzarellą

5 from 3 votes
Prep Time 40 mins
Cook Time 30 mins
Servings 6 porcji

Ingredients
  

KOTLETY

  • 700 g ziemniaków można użyć ziemniaki, które zostały z obiadu
  • 100 g groszku
  • 100 g szpinaku
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 125 g mozzarelli
  • 1 jajko
  • sol, pieprz do smaku
  • 100 g bułki tartej do obtaczania
  • olej do smażenia

SAŁATKA

  • 1 ogórek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 2 łyżki octu ryżowego albo jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Instructions
 

SAŁATKA

  • Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej, albo minimum godzinę przed podaniem.
    Ogórka przekroić na pół lekko wydłubać gniazda nasienne i pokroić na plasterki.
    Cebulę posiekać w cienkie piórka, dodać do ogórka razem z koperkiem.
    Ocet, sok, cukier i sól zmieszać, zalać warzywa i dobrze wymieszać.
    Odstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki, na minimum godzinę a najlepiej całą noc.

KOTLETY

  • Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, ugotować do miękkości.
    5 minut przed końcem gotowania dodać groszek mrożony.
    Ziemniaki i groszek wylać na durszlak, odstawić do odsączenia i przestygnięcia lekkiego a następnie przełożyć do miski rozdrobnić widelcem (groszek może zostać w kawałkach ale ziemniaki trzeba dobrze rozdrobnić).
  • Szpinak umyć i wrzucić na patelnię, żeby stracił objętość i odparował, potem dobrze wycisnąć, posiekać, przełożyć do ziemniaków.
    Całość masy przestudzić.
    Dodać sól, pieprz i musztardę, wymieszać, dodac jajko, zmieszać.
    Odstawić masę minimum na godzinę do lodówki ( można na całą noc).
  • Na talerz wysypać bułkę tartą.
    Mozzarellę pokroić na małe kawałki ( mi wyszło koło 15 kotlecików więc na mniej więcej tyle kawałków).
    Brać do ręki trochę masy, wciskać w środek mozzarellę, obtoczyć ją masa, uformowac kulkę i obtoczyć w bułce, i obtaczając uformowac kotlecik spłaszczając. To trochę niewdzięczna część całego procesu bo masa się lepi, więc ważne, żeby robić nie duże kotleciki i szybko obtaczać. Odłożyć kotleciki na bok.
    Na patelni rozgrzać olej do smażenia. Smażyć kotleciki z obu stron na złoto.
    Podawać z sałatką z ogórka i opcjnalnie łyżką śmietany.