700gziemniakówmożna użyć ziemniaki, które zostały z obiadu
100ggroszku
100gszpinaku
1 łyżkamusztardy ziarnistej
125gmozzarelli
1jajko
sol, pieprz do smaku
100gbułki tartej do obtaczania
olej do smażenia
SAŁATKA
1ogórek
1/2czerwonej cebuli
1łyżeczkacytryny
2łyżkioctu ryżowegoalbo jabłkowego
1łyżeczkacukru
1/2łyżeczkisoli
1łyżkaposiekanego koperku
Instructions
SAŁATKA
Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej, albo minimum godzinę przed podaniem.Ogórka przekroić na pół lekko wydłubać gniazda nasienne i pokroić na plasterki.Cebulę posiekać w cienkie piórka, dodać do ogórka razem z koperkiem.Ocet, sok, cukier i sól zmieszać, zalać warzywa i dobrze wymieszać.Odstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki, na minimum godzinę a najlepiej całą noc.
KOTLETY
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, ugotować do miękkości.5 minut przed końcem gotowania dodać groszek mrożony.Ziemniaki i groszek wylać na durszlak, odstawić do odsączenia i przestygnięcia lekkiego a następnie przełożyć do miski rozdrobnić widelcem (groszek może zostać w kawałkach ale ziemniaki trzeba dobrze rozdrobnić).
Szpinak umyć i wrzucić na patelnię, żeby stracił objętość i odparował, potem dobrze wycisnąć, posiekać, przełożyć do ziemniaków.Całość masy przestudzić. Dodać sól, pieprz i musztardę, wymieszać, dodac jajko, zmieszać.Odstawić masę minimum na godzinę do lodówki ( można na całą noc).
Na talerz wysypać bułkę tartą.Mozzarellę pokroić na małe kawałki ( mi wyszło koło 15 kotlecików więc na mniej więcej tyle kawałków).Brać do ręki trochę masy, wciskać w środek mozzarellę, obtoczyć ją masa, uformowac kulkę i obtoczyć w bułce, i obtaczając uformowac kotlecik spłaszczając. To trochę niewdzięczna część całego procesu bo masa się lepi, więc ważne, żeby robić nie duże kotleciki i szybko obtaczać. Odłożyć kotleciki na bok.Na patelni rozgrzać olej do smażenia. Smażyć kotleciki z obu stron na złoto.Podawać z sałatką z ogórka i opcjnalnie łyżką śmietany.