Go Back

Pieczona ciecierzyca czosnkowo-koperkowa

Pyszna i zdrowa przekąska o smaku chipsów śmietankowo-cebulowaych
5 from 2 votes
Prep Time 5 mins
Cook Time 30 mins

Ingredients
  

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • 2 łyżeczki granulowanego czosku w oryginalnym przepisie jest cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 kubki ugotowanej i odsączonej ciecierzycy może być z puszki

Instructions
 

  • W garnku rozpuścić olej, dodać czosnek, koperek, sok z cytryny i sól
  • Ciecierzycę wyłożyć na ścierkę i dokładnie obsuszyć ( jak będzie mokra to po upieczeniu nie nabierze chrupkości). Obsuszoną ciecierzycę zalać w misce olejem z przyprawami i dokładnie wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
    Ciecierzyce wysypać na papier i wstawić do piekarnika.
    Piec ok 30-40 minut, aż nabierze koloru i chrupkości, mieszać podczas pieczenia kilka razy.