Go Back

Sałatka z makaronem soba, bakłażanem i mango

Sałatka z makaronem soba, smażonym bakłażanem, mango i cebulą w słodko-kwaśnym sosie czosnkowym
5 from 1 vote
Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins

Ingredients
  

  • 80 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1/2 papryczki chilli można użyć oleju z dodatkiem chilli albo pasty chilli,
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju do sosu
  • 100 ml oleju do smażenia bakłażana
  • 2 bakłażany
  • 250 g makaronu soba
  • 1 mango
  • garść posiekanych liści bazylii
  • garść posiekanej kolendry
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki nasion sezamu do posypania

Instructions
 

  • W garnku delikatnie podgrzać ocet, cukier i sól, przez 1 minutę, zdjąć z ognia, dodać czosnek, olej i olej sezamowy, wymieszać,dodać skórkę i sok z cytryny.
  • Bakłażana pokroić w plastry, obsypać solą i odstawić na 15 minut, potem wytrzeć ręcznikiem z wody, która zebrała się na bakłażanie i pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić bakłażana i na dużym ogniu smażyć mieszając aż bakłażan zmięknie i się zarumieni, zdjąć z ognia, wyłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.
  • Mango pokroić w kostkę, cebulę posiekać w piórka albo w kawałki.
  • Makaron ugotować, przelać zimną wodą i odstawić do całkowitego odsączenia (można wyłożyć na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się wody)
  • Przełożyć wszystkie składniki sałatki do miski, dodać sos i dobrze wymieszać. Posypać sezamem

Notes

Przepis pochodzi z książki "Plenty" Yottama Ottolenghiego, po lekkich modyfikacjach.