Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Migdałowo-kokosowe ciasto z jeżynami
Migdałowo-kokosowe ciasto z jeżynami- na bazie mielonych migdałów i wiórków kokosowych z dodatkiem jeżyn i skórki pomarańczowej
5
from 1 vote
Print Recipe
Pin Recipe
Ingredients
180
g
mielonych migdałów
60
g
wiórków kokosowych
3/4
szklanki
cukru
70
g
mąki
1/2
łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta
soli
4
jajka
200
g
masła
starta skórka z 1 cytryny
200
g
jeżyn
ja użyłam mrożonych, mozna zastąpić malinami albo borówkami
1
garść
płatków migdałowych
do posypania na wierzchu
Instructions
W misce mieszać migdały, wiórki, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier - zmieszać dobrze żeby pozbyć się grudek.
Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
W misce lekko roztrzepać jajka, dodać przestudzone masło, zmieszać i wlać do suchych składników - wymieszać.
Formę do pieczenia z wyjmowanym bokiem wyłożyć papierem ( albo nasmarować masłem).
Do ciasta wmieszać jeżyny, wylać ciasto do formy. Posypać płatkami.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec ok 50 minut.
Przed pokrojeniem wystudzić.
Notes
Inspiracja "Sweet" - Ottolenghi, Goh