Go Back
owsiane-ciastka-z-żurawina-biała-czekolada

Pomarańczowe ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą

Kruche i chrupiące owsiane ciastka ze skórką pomarańczową, prażonymi migdałami i żurawiną, oblane białą czekoladą
5 from 1 vote
Prep Time 25 mins
Cook Time 20 mins

Ingredients
  

  • 150 g migdałów
  • 150 g mąki ok 3/4 szklanki
  • 200 g płatków owsianych ok 1 szklanki
  • 200 g masła miękkie ( nie prosto z lodówki)
  • 70 g cukru ok 5-6 łyżek
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 130 g żurawiny suszonej
  • 1 tabliczka czekolady

Instructions
 

  • Migdały uprażyć w piekarniku, ok 10 minut w 180 stopniach. Lekko przestudzić a następnie bardzo grubo zmielić, albo posiekać nożem
  • Z pomarańczy zetrzeć skórkę, odstawić. Żurawinę grubo posiekać, zalać sokiem z obtartej pomarańczy, odstawić.
  • Zmiksowć masło z cukrem na białą masę, dodać skórkę z pomarańczy i mąkę, szybko zmiksować, dosypać płatki owsiane, migdałę i odsączoną żurawinę, wymieszać dokładnie łyżką aż powstanie zwarte ciasto.
  • Na blacie wysypać mąkę, wyłożyć połowę ciasta, posypać wierzch mąką i rowzałkować na ok 0,5 cm. Ciasto się trudno wałkuje przez żurawinę, więc trzeba je jeszcze deliktnie uklepać, żeby było zwarte.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
  • Za pomocą formy do ciastek ( najlepiej okrągła) wycinać ciastka i przenosić na papier do pieczenia. Ciastka są delikatne więc trzeba czasem pomóc z kształtem, trochę formując je w rękach.
    To samo zrobić z 2 częścią ciasta.
  • Piec ok 20 minut w 180 stopniach, przestudzić.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać ciastka po wierzchu, ostudzić.

Notes

Przepis z książki "sweet" Yotama Ottolenghiego, po modyfikacjach.
Keyword ciastka, owsiane, żurawina