Migdały uprażyć w piekarniku, ok 10 minut w 180 stopniach. Lekko przestudzić a następnie bardzo grubo zmielić, albo posiekać nożem
Z pomarańczy zetrzeć skórkę, odstawić. Żurawinę grubo posiekać, zalać sokiem z obtartej pomarańczy, odstawić.
Zmiksowć masło z cukrem na białą masę, dodać skórkę z pomarańczy i mąkę, szybko zmiksować, dosypać płatki owsiane, migdałę i odsączoną żurawinę, wymieszać dokładnie łyżką aż powstanie zwarte ciasto.
Na blacie wysypać mąkę, wyłożyć połowę ciasta, posypać wierzch mąką i rowzałkować na ok 0,5 cm. Ciasto się trudno wałkuje przez żurawinę, więc trzeba je jeszcze deliktnie uklepać, żeby było zwarte.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
Za pomocą formy do ciastek ( najlepiej okrągła) wycinać ciastka i przenosić na papier do pieczenia. Ciastka są delikatne więc trzeba czasem pomóc z kształtem, trochę formując je w rękach.To samo zrobić z 2 częścią ciasta.
Piec ok 20 minut w 180 stopniach, przestudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać ciastka po wierzchu, ostudzić.
Notes
Przepis z książki "sweet" Yotama Ottolenghiego, po modyfikacjach.