Go Back
pizza-z-figami-kozi-ser

Jesienna pizza z figami i serem kozim

Pizza z figami, serem kozim i karmelizowaną szalotką to pyszna, jesienna wersja pizzy. Świetne połączenie smaków, słodkiej figi, sera pleśniowego i przydymionej szalotki.
Proporcje na 2 niewielkie pizze
5 from 1 vote

Ingredients
  

CIASTO

  • 300 g mąki najlepiej specjalnej na pizzę typ 00
  • 13 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 ml ciepłej wody

NA WIERZCH

  • 4 szalotki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 100 g sera koziego
  • 6 fig
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 100 g startej mozzarelli

Instructions
 

  • W 1/3 szklanki ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać cukier, łyżeczkę mąki, rozmieszać i odstawić na 15 minut.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i zaczyn, wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - ręcznie albo mikserem, przez ok 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Szalotki przekroić wzdłóż na pół i potem każdą na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, smażyć szalotki na wolnym ogniu ok 20 minut aż zbrązowieją. Posolić lekko, dodać cukier i ocet balsamiczny. Wymieszać, zdjąć z ognia.
  • Kamień do pizzy wstawić do zimnego piekarnika, nastawić grzanie na maksymalną temeperaturę ( umnie 250 stopni) i rozgrzewać kamień 30 minut.
  • Ciasto do pizzy przełożyć na stół/stolnicę wysypaną obficie mąką, wyrobić ponownie ciasto, podzielić na 2 części i każdy kawałek rozwałkować albo rozciągnąć na cienki, okrągły placek. Zostawić na 20 minut.
  • Placek podlać lekko oliwą, posypać mozzarellą, wyłożyć na wierzch kawałki sera, plasterki fig i karmelizowaną cebulkę. Przełożyć za pomocą łopatki (albo cienkiej deski do krojenia) na rozgrzany kamień i piec ok 10 minut aż brzegi się zarumienią.
    Tak samo postąpić z 2 plackiem i resztą składników