Go Back
zupa-pieczarki-jarmuż-kiełbasa

Zupa z pieczarkami, jarmużem i kiełbasą

Zupa z pieczarkami, jarmużem, kiełbasą i ziemniakami, zaprawiona świetną, posypana parmezanem - syta, rozgrzewająca, pełna smacznych kąsków.
5 from 1 vote

Ingredients
  

  • 200 g miękkiej kiełbasy użyłam białej ale można też wędzonej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 150 g jarmużu
  • 3-4 ziemniaki
  • 100 ml kwaśniej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki jeżeli nie chcecie ostrości można zastąpić słodką
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Instructions
 

  • Kiełbasę pokroić w półplasterki, przesmażyć na rumiano w garnku, w którym będzie się gotowała zupa.
  • Cebulę i czosnek posiekać, marchewk zetrzeć na tarce, seler pokroić w kosteczkę.
  • Przesmażoną kiełbasę wyjąć łyżką i odłożyć na talerz. Do garnka dodać masło, cebulę, marchew i seler naciowy, smażyć mieszając ok 10 minut.
  • W tym czasie pokroić pieczarki w plasterki. Do garnka dodać czosnek, chwilę przesmażyć i dodać pieczarki, smażyć aż z pieczarek wyparuje woda i zaczną się rumienić. Dodać ok 1/2 łyżeczki soli.
  • Jarmuż pozbawić twardych łodyżek, posiekać, dodać do garnka i chwilę przesmażyć. Przełożyć też kiełbasę.
  • Zupę zalać 2 litrami wody. Gotować ok 15 minut.
  • Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną.
  • Śmietanę wymieszać z oregano i papryką, dodać kilka łyżek gorącego płynu z zupy, wymieszać i przelać do zupy, chwilę gotować i zgasić ogień.
  • Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.