Szybka wołowina po koreańsku
Szybka wołowina po koreańsku, w sosie sojowym z chilli, czosnkiem i imbirem, do przygotowania w 25 minut
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka oleju sezonowego
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżka oleju
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
do podania
- biały ryż
- posiekana dymka
- sezam
- sałatka z ogórka
W misce wymieszać sos sojowy, olej sezamowy, cukier, płatki chilli i 3 łyżki wody.
Cebulę pokroić w drobne kawałki, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilę podsmażyć, dodać wołowinę i całość smażyć 5 minut.
Dodać czosnek i imbir, smażyć minutę po czym wlać sos, zamieszać i dusić ok 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Podawać z ryżem i sałatką z ogórka, posypane dymką i sezamem.