Go Back
kanapkowa pasta warzywna z ciecierzyca

Kanapkowa pasta z ciecierzycy z marchewką i szpinakiem

Kanapkowa pasta z ciecierzycy z marchewką i szpinakiem, z dodatkiem natki pietruszki i sosu tahini.
5 from 2 votes
Prep Time 30 mins

Ingredients
  

  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 puszka ciecierzycy ok 400 g
  • 2 łyżki tahini
  • 2 garście szpinaku ok 100 g
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki mielonego kuminu
  • sól, pieprz do smaku

Instructions
 

  • Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę posiekać, czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na kilka kawałków (grubych).
    Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć 3 minut, dodać marchewkę i czosnek , smażyć 10 minut, mieszając. Zestawić z ognia.
  • Szpinak i pietruszkę posiekać.
    W robocie kuchennym umieścić odsączoną ciecierzycę, podsmażone warzywa, szpinak, pietruszkę, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę i przyprawy - zmiksować na gładką masę. Jak pasta będzie za gęsta dodać trochę wody.
    Spróbować pasty i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Keyword ciecierzyca, pasta kanapkowa, szpinak, wegańskie