Nie wiem czy też tak macie ale mój organizm w styczniu woła „lżej”! Pierwsza rzecz jaką zrobiłam po świętach do jedzenia to ta kanapkowa pasta z ciecierzycy i warzyw. Na samą myśl o jedzeniu wędlin i pasztetów robiło mi się słabo (chociaż te były pyszne i domowe – robione przez moją mamę). Ukręciłam więc sporą porcję pasty z ciecierzycy z marchewką i szpinakiem, z dodatkiem pasty tahini i pietruszki… i poczułam się lepiej. Można otworzyć nowy rozdział:)
Kanapkowa pasta z ciecierzycy z marchewką i szpinakiem
Kanapkowa pasta z ciecierzycy z marchewką i szpinakiem, z dodatkiem natki pietruszki i sosu tahini.
Ingredients
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 1 puszka ciecierzycy ok 400 g
- 2 łyżki tahini
- 2 garście szpinaku ok 100 g
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki mielonego kuminu
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę posiekać, czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na kilka kawałków (grubych).Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć 3 minut, dodać marchewkę i czosnek , smażyć 10 minut, mieszając. Zestawić z ognia.
- Szpinak i pietruszkę posiekać. W robocie kuchennym umieścić odsączoną ciecierzycę, podsmażone warzywa, szpinak, pietruszkę, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę i przyprawy – zmiksować na gładką masę. Jak pasta będzie za gęsta dodać trochę wody.Spróbować pasty i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Majka says
Świetne połączenie 🙂
cookingforemily says
taki podpimpowany hummus 🙂
Adrian F. says
Jaki piękny ma kolorek! Uwielbiam takie pasty warzywne, zawsze wracam do takich smaków, bo można eksperymentować na mnóstwo sposobów 🙂
Zdzisław says
Takiego przepisu jeszcze nie widziałem, ale chętnie spróbuję! Same pyszne składniki 🙂