Placki z kukurydzy i ricotty z dodatkiem avocado i boczku
Delikatne placki z kukurydzy i ricotty, podane z avocado, smażonym boczkiem i śmietaną.
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- 120 g mąki
- 250 g ricotty
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- sól 1/3 łyżeczki
- pieprz 1/5 łyżeczki
- 10 plasterków wędzonego boczku
- 2 avocado
- 100 ml śmietany kwaśnej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju
W robocie kuchennym umieścić połowę kukurydzy i z grubsza posiekaną cebulę i rozdrobnić.Dodać mąkę, proszek do pieczenia, ricottę, jajka, sól i pieprz- całość wymieszać pulsacyjnie. Za pomocą łyżki wmieszać resztę kukurydzy.Na patelni rozgrzać olej, usmażyć placuszki z obu stron na rumiano, odsączyć na ręczniku kuchennym.Na suchej patelni usmażyć na chrupko plastry boczku.Placuszki podawać z boczkiem, plasterkami avocado i śmietaną ze szczypiorkiem.