Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Placki z kukurydzy i ricotty z dodatkiem avocado i boczku

Placki z kukurydzy i ricotty z dodatkiem avocado i boczku

24 stycznia 2019 by cookingforemily Leave a Comment

placki z kukurydzy i ricotty podane z avocado i boczkiem

Zima nie odpuszcza toteż jest wymówka dla cięższych dań. Same placki z ricotty i kukurydzy są lekkie i delikatne ale już dodatki – smażony boczek i śmietana czynią je daniem z kategorii „konkret”. Gdyby to nie był blog o gotowaniu dla dzieci to napisałabym, że to danie dobre na kaca:) 🙂 Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie dodała czegoś zielonego – więc pojawiło się avocado, które cudownie pasuje do całości. Oczywiście możecie zjeść same placki, lub placki ze śmietaną, lub placki z avocado, lub sam boczek:) ale w komplecie wszystko do siebie pasuje i dobrze smakuje i będzie idealne na weekendowy obiad albo późne śniadanie:)

placki z kukurydzy i ricotty podane z avocado i boczkiem
placki z kukurydzy i ricotty podane z avocado i boczkiem

Placki z kukurydzy i ricotty z dodatkiem avocado i boczku

Delikatne placki z kukurydzy i ricotty, podane z avocado, smażonym boczkiem i śmietaną. 
Wydrukuj przepis Pin Recipe
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 20 minuty minut
Łączny czas 30 minuty minut
Porcje 4

Składniki
  

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 120 g mąki
  • 250 g ricotty
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • sól 1/3 łyżeczki
  • pieprz 1/5 łyżeczki
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • 2 avocado
  • 100 ml śmietany kwaśnej
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju

Instrukcje
 

  • W robocie kuchennym umieścić połowę kukurydzy i z grubsza posiekaną cebulę i rozdrobnić.
    Dodać mąkę, proszek do pieczenia, ricottę, jajka, sól i pieprz- całość wymieszać pulsacyjnie. Za pomocą łyżki wmieszać resztę kukurydzy.
    Na patelni rozgrzać olej, usmażyć placuszki z obu stron na rumiano, odsączyć na ręczniku kuchennym.
    Na suchej patelni usmażyć na chrupko plastry boczku.
    Placuszki podawać z boczkiem, plasterkami avocado i śmietaną ze szczypiorkiem.
placki z kukurydzy i ricotty podane z avocado i boczkiem

Related Posts

  • Placki z batatów z jajkiem i avocado

    Przez chwilę czułam wiosnę, odstawiłam puchówkę i wyjęłam płaszcz. Od razu jakoś lepiej, ładniej. Ale…

  • Placki z kalafiora

    Początek lata... Mam bardzo żywe wspomnienia z dzieciństwa związane z tym czasem. Widzę to bardzo…

  • Makaron z avocado i suszonymi pomidorami

    Męczące jest to czekanie na wiosnę, człowiek chciałby już zrzucić te warstwy i czapki a…

Filed Under: Na obiad, Na śniadanie Tagged With: avocado, boczek, kukurydza, placki, ricotta

« Krakersy z siemieniem lnianym i nasionami chia
Grecka zupa cytrynowa Avgolemono »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress