Zima nie odpuszcza toteż jest wymówka dla cięższych dań. Same placki z ricotty i kukurydzy są lekkie i delikatne ale już dodatki – smażony boczek i śmietana czynią je daniem z kategorii „konkret”. Gdyby to nie był blog o gotowaniu dla dzieci to napisałabym, że to danie dobre na kaca:) 🙂 Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie dodała czegoś zielonego – więc pojawiło się avocado, które cudownie pasuje do całości. Oczywiście możecie zjeść same placki, lub placki ze śmietaną, lub placki z avocado, lub sam boczek:) ale w komplecie wszystko do siebie pasuje i dobrze smakuje i będzie idealne na weekendowy obiad albo późne śniadanie:)
Placki z kukurydzy i ricotty z dodatkiem avocado i boczku
Ingredients
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- 120 g mąki
- 250 g ricotty
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- sól 1/3 łyżeczki
- pieprz 1/5 łyżeczki
- 10 plasterków wędzonego boczku
- 2 avocado
- 100 ml śmietany kwaśnej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju
Instructions
- W robocie kuchennym umieścić połowę kukurydzy i z grubsza posiekaną cebulę i rozdrobnić.Dodać mąkę, proszek do pieczenia, ricottę, jajka, sól i pieprz- całość wymieszać pulsacyjnie. Za pomocą łyżki wmieszać resztę kukurydzy.Na patelni rozgrzać olej, usmażyć placuszki z obu stron na rumiano, odsączyć na ręczniku kuchennym.Na suchej patelni usmażyć na chrupko plastry boczku.Placuszki podawać z boczkiem, plasterkami avocado i śmietaną ze szczypiorkiem.
Dodaj komentarz