Go Back

Zapiekane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Kwintesencja domowego gotowania- klopsiki ze szpinakiem zapiekana w sosie pomidorowym z mozzarellą i parmezanem
5 from 1 vote
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Servings 6 porcji

Ingredients
  

SOS

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pierz do smaku

KLOPSIKI

  • 800 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 garście świeżego szpinaku ok 60-70 g
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 100 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mozzarella w kulce

Instructions
 

  • Cebule (obie) drobno pokroić. 4 ząbki czosnku drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć 5 minut cebulę aż lekko zmięknie, dodać czosnek, smażyć kolejne 5 minut.
    Połowę czosnku z cebulą odłożyć.
    Na patelnię  do reszty czosnku i cebuli dodać passatę pomidorową, zagotować, dodać zioła , doprawić solą i pieprzem.
    Śmietanę przełożyć do miski, dodać 2 łyżki sosu z patelni, wymieszać, wlać do sosu i wymieszać.
  • Szpinak posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce.
    Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła i podsmażyć szpinak aż zmięknie.
    Do miski przełożyć mięso, dodać podsmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem, szpinak, bułkę, jajko, połowę parmezanu, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki.
    Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć klopsiki.
    Jeżeli macie duża patelnię z odpinaną rączką to można zapiec wszystko na patelni, jak nie to przełożyć klopsiki do naczynia do zapiekania, zalać sosem.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 189 stopni, piec 20 minut, posypać pozostałym parmezanem i startą mozzarella, zapiekać kolejne 15 minut.