Cebule (obie) drobno pokroić. 4 ząbki czosnku drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć 5 minut cebulę aż lekko zmięknie, dodać czosnek, smażyć kolejne 5 minut.Połowę czosnku z cebulą odłożyć.Na patelnię do reszty czosnku i cebuli dodać passatę pomidorową, zagotować, dodać zioła , doprawić solą i pieprzem.Śmietanę przełożyć do miski, dodać 2 łyżki sosu z patelni, wymieszać, wlać do sosu i wymieszać.
Szpinak posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce.Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła i podsmażyć szpinak aż zmięknie.Do miski przełożyć mięso, dodać podsmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem, szpinak, bułkę, jajko, połowę parmezanu, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki.Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć klopsiki.Jeżeli macie duża patelnię z odpinaną rączką to można zapiec wszystko na patelni, jak nie to przełożyć klopsiki do naczynia do zapiekania, zalać sosem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 189 stopni, piec 20 minut, posypać pozostałym parmezanem i startą mozzarella, zapiekać kolejne 15 minut.