50 g masła z orzechów laskowych( ja miałam masło z orzechów laskowych i migdałów)
50 ggorzkiej czekolady
100gsyropu klonowegoalbo daktylowego albo z agawy
50mloliwy z oliwek
2łyżeczkioctu jabłkowegomożna zastąpić octem z białego wina
100 mlmleka kokosowegoopcjonalnie
250gmąkiu mnie orkiszowa typ 1000
2łyżeczkiproszku do pieczenia
szczyptasoli
100mlwody gazowanej
POLEWA
100ggorzkiej czekolady
Instructions
Odłożyć ok 15 orzechów.Resztę orzechów wysypać na blachę i uprażyć w piekarniku ( kilka minut aż zbrązowieją ale trzeba ich pilnować żeby się nie spaliły).Orzechy przestudzić lekko, zawinąć w ścierkę, pocierać o siebie żeby pozbawić spalonych łupinek - wyjąć orzechy i zmiksować na proszek.
Do garnka włożyć czekoladę, masło orzechowe, wlać mleko kokosowe i jeszcze 50 ml wody - podgrzać aż czekolada się rozpuści a całość się połączy. Odstawić na bok, dodać oliwę, ocet i syrop klonowy, zmieszać.
Z posiekanych orzechów odłożyć 2 łyżeczki. Resztę wymieszać z mąką, proszkiem i solą. Do suchych składników dodać masę czekoladową i wodę gazowaną, całość zmieszać łopatką.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.Wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Posmarować czekoladą wierzch ciasta, posypać pokruszonymi orzechami i odłożonymi całymi orzechami. Wystudzić przed pokrojeniem
Notes
Przepis pochodzi z książki "La Veganista. Superfood. Jedzmy szczęśliwie" Nicole Just