Go Back
ciasto-czekoladowe-z-orzechami-laskowymi

Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Wegańskie ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi - wilgotne i ciężkie, o smaku nutelli ale o wiele zdrowsze:)
Prep Time 30 mins
Cook Time 35 mins
Total Time 1 hr 5 mins

Ingredients
  

CIASTO

  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g masła z orzechów laskowych ( ja miałam masło z orzechów laskowych i migdałów)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g syropu klonowego albo daktylowego albo z agawy
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego można zastąpić octem z białego wina
  • 100 ml mleka kokosowego opcjonalnie
  • 250 g mąki u mnie orkiszowa typ 1000
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 ml wody gazowanej

POLEWA

  • 100 g gorzkiej czekolady

Instructions
 

  • Odłożyć ok 15 orzechów.
    Resztę orzechów wysypać na blachę i uprażyć w piekarniku ( kilka minut aż zbrązowieją ale trzeba ich pilnować żeby się nie spaliły).
    Orzechy przestudzić lekko, zawinąć w ścierkę, pocierać o siebie żeby pozbawić spalonych łupinek - wyjąć orzechy i zmiksować na proszek.
  • Do garnka włożyć czekoladę, masło orzechowe, wlać mleko kokosowe i jeszcze 50 ml wody - podgrzać aż czekolada się rozpuści a całość się połączy. Odstawić na bok, dodać oliwę, ocet i syrop klonowy, zmieszać.
  • Z posiekanych orzechów odłożyć 2 łyżeczki. Resztę wymieszać z mąką, proszkiem i solą. Do suchych składników dodać masę czekoladową i wodę gazowaną, całość zmieszać łopatką.
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
    Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
    Wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
    Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Posmarować czekoladą wierzch ciasta, posypać pokruszonymi orzechami i odłożonymi całymi orzechami. Wystudzić przed pokrojeniem

Notes

Przepis pochodzi z książki "La Veganista. Superfood. Jedzmy szczęśliwie"  Nicole Just