po 1/4 łyżeczkigałki muszkatołowej i mielonego imbiru
1szklankapure z dyni
1/2szklankioleju
3/4szklanki cukru trzcinowego
3jajka
Instructions
Przygotować kruszonkę:Palcami wymieszać wszystkie składniki. Można zostawić w postaci grudek (i schlodzić), ale ja najczęściej wyrabiam w zbite ciasto i wkładam do zamrażarki a potem ścieram na tarce
Ciasto : w jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i wszystkie przyprawy.W drugiej misce wymieszać pure z dyni, cukier, olej i jajka.Połączyć suche składniki z mokrymi i zmiksować.
Formę do muffinek wyłożyć papierkami. Wkładać po 2 łyżki ciasta.Ciasto na kruszonkę wyciągnąć z zamrażarki, zetrzeć na grubej tarce i posypać wierzch muffinek.Piec 20 minut w 180 stopniach.
Notes
Żeby zrobić pure z dyni trzeba najpierw upiec w piekarniku kawałki dyni ( ok 20-30 minut w 180 stopniach). Miąższ upieczonej dyni wydobyć łyżeczką i zmiksować.