Go Back

Muffinki dyniowe z orzechową kruszonką

Wilgotne muffinki dyniowe, pachnące cynamonem i imbirem z orzechową kruszonką na wierzchu
5 from 2 votes
Prep Time 20 mins
Cook Time 25 mins

Ingredients
  

Kruszonka

  • 50 g orzechów włoskich zmielonych
  • 50 g mąki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 60 g masła

Muffinki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki u mnie orkiszowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i mielonego imbiru
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki  cukru trzcinowego
  • 3 jajka

Instructions
 

  • Przygotować kruszonkę:
    Palcami wymieszać wszystkie składniki. Można zostawić w postaci grudek (i schlodzić), ale ja najczęściej wyrabiam w zbite ciasto i wkładam do zamrażarki a potem ścieram na tarce
  • Ciasto : w jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i wszystkie przyprawy.W drugiej misce wymieszać pure z dyni, cukier, olej i jajka.Połączyć suche składniki z mokrymi i zmiksować.
  • Formę do muffinek wyłożyć papierkami.
    Wkładać po 2 łyżki ciasta.
    Ciasto na kruszonkę wyciągnąć z zamrażarki, zetrzeć na grubej tarce i posypać wierzch muffinek.
    Piec 20 minut w 180 stopniach.

Notes

Żeby zrobić pure z dyni trzeba najpierw upiec w piekarniku kawałki dyni ( ok 20-30 minut w 180 stopniach). Miąższ upieczonej dyni wydobyć łyżeczką i zmiksować.