3szklankiposiekanej kapusty pekińskiejmożna użyć też kapusty białej, włoskiej albo sałaty lodowej
1szklankaposiekanego jarmużumożna zamienić na szpinak lub kapustę
150gpieczarek
1dużamarchewka
2cebuledymki
3cmkawałek imbiruok 2 łyżeczki po starciu
3ząbkiczosnku
1łyżeczkaoleju sezamowego
3łyżkisosu sojowego
1łyżkasosu azjatyckiego do stir frymożna zastąpić innym- czosnkowo-miodowy, teryaki, barbecue
sól do smaku
SOS
5łyżeksosu sojowego
1łyżkasosu azjatyckiego- u mnie czosnkowy z miodem, ale można użyć jakiegoś ostrzejszego chilli
2łyżeczkiposiekanego szczypiorku
1łyżeczkasezamu
1łyżeczkaoleju sezamowego
Instructions
Przygotować ciasto: W misce zmieszać mąkę, cukier i drożdże. Dodać lekko ciepłe mleko i olej. Wyrobić gładkie ciasto ( przez ok 8 minut) i odstawić pod przykryciem na minimum 30 minut do godziny.
Farsz:Kapustę i jarmuż drobno posiekać. Marchewkę zestrzeć na tarce, pieczarki pokroić w plasterki. Dymke posiekać, odzielając cebulki od szczypiorku.Czosnek posiekać albo zetrzeć, imbir zetrzeć na drobej tarce.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulkę z dymki, pieczarki i marchewkę dusić 5 minut.Na patelnię dodać kapustę i jarmuż wraz z czosnkiem i imbirem, dusić kolejne 10 minut. Całość posolić, dodać sosy i szczypiorek, dusić 5 minut.Odstawić do całkowitego wystygnięcia.Tę część pracy najlepiej wykonać poprzedniego dnia.
Ciasto podzielić na ok 20 równych części.Każdą z części rozwałkować na stole opruszonym maką, na okrągły placek, najlepiej żeby śdorek był grubszy a boki cienkie.Na placek nałożyć ok łyżki farszu i zwinąć w bułeczki, sklejając brzegi u góry i potem całość lekko spłaszczając.
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać 2 łyżki oleju, ułożyć bułeczki sklejeniem do góry. Trzeba między nimi zachować odstęp bo bedą rosły - najlepiej zrobić to w 2 turach.Smażyć kilka minut aż spód będzie przypieczony i chrupiący, nastepnie wlać na patelnię wodę, tak żeby zanurzyć 1/3 bułeczki. Patelnię przykyć przykrywką i smażyć aż woda wyparuje.Podawać od razu, z sosem ( wymieszać wszystkie składniki sosu).