Cantucci z żurawiną i pistacjami
Świąteczne cantucci- z żurawiną, pistacjami i skórką pomarańczową. Idealne na samodzielny, słodki prezent
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g obranych pistacji
- 150 g suszonej żurawiny
W misce zmiksować olej z cukrem i jajkami na jasną masę, dodać skórkę z pomarańczy
W drugiej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenie i sól. Przełożyć suche składniki do mokrych i zmiksować na małych obrotach. Masa będzie bardzo gęsta.
Do ciasta dodać żurawinę i pistacje- zmieszać łyżką.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto uformować w podłużny, lekko spłaszczony wałek na długość blachy. Warto przy tym lekko zmoczyć ręce, żeby ciasto się nie kleiło.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni, piec ciasto przez 35 minut
Wyciągnąć ciasto, odstawić na 15 minut do przestudzenia, przełożyć delikatnie na deskę do krojenia i pokroić w plasterki (grubość ok 1 cm). Ułożyć z powrotem na blasze do pieczenia.Piec kolejne 15-20 minut w 150 stopniach.