Go Back
cantucci-zurawina-pistacje

Cantucci z żurawiną i pistacjami

Świąteczne cantucci- z żurawiną, pistacjami i skórką pomarańczową. Idealne na samodzielny, słodki prezent

Ingredients
  

  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g obranych pistacji
  • 150 g suszonej żurawiny

Instructions
 

  • W misce zmiksować olej z cukrem i jajkami na jasną masę, dodać skórkę z pomarańczy
  • W drugiej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenie i sól. Przełożyć suche składniki do mokrych i zmiksować na małych obrotach. Masa będzie bardzo gęsta.
  • Do ciasta dodać żurawinę i pistacje- zmieszać łyżką.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto uformować w podłużny, lekko spłaszczony wałek na długość blachy. Warto przy tym lekko zmoczyć ręce, żeby ciasto się nie kleiło.
  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni, piec ciasto przez 35 minut
  • Wyciągnąć ciasto, odstawić na 15 minut do przestudzenia, przełożyć delikatnie na deskę do krojenia i pokroić w plasterki (grubość ok 1 cm). Ułożyć z powrotem na blasze do pieczenia.
    Piec kolejne 15-20 minut w 150 stopniach.